- Până nu demult, toată lumea vorbea despre un film care ne îndemna să nu privim în sus. ″Don‵t Look Up!‶ era titlul-îndemn al peliculei care a strârnit o mulțime de controverse. Dintre toate, cea mai dureroasă ironie mi se pare cea din substratul demersului cinematografic, aceea că, privind la tot soiul de programe tv, până și la Netflix – compania de streaming care difuzează filmul – ne trece viața prin fața ochilor fără să ne bucurăm de ea, fără să o trăim, în fapt.
- Dincolo de lumea înconjurătoare pe care o măsurăm prin simțurile noastre și în care ocupăm noi înșine un spațiu dezlocuit prin simplul fapt că existăm, există un întreg univers, de-a dreptul fascinant, de care de cele mai multe ori uităm: cerul, cu multitudinea lui de corpuri cerești.
- În alte țări, a luat amploare în ultimii ani fenomenul numit stargazing – o vânătoare de stele, pe românește – din care pasionații fac un adevărat ritual, ce se lasă cu întâlniri de socializare la apus și cu tabere de astronomie în toată regula.
Pentru împătimiți, posibilitățile sunt infinite. Există chiar și aplicații mobile ce îți arată care sunt cele mai vizibile corpuri cerești într-o noapte sau chiar la ce oră este cel mai bun moment să le observi. Fenomenul începe să facă prozeliți și în România, iar unul dintre cele mai ″vânate‶ petice de cer este chiar cel de deasupra Dobrogei. Vorbim despre un loc ideal de contemplare a aștrilor situat în Dobrogea de Nord, mai exact în zona Munților Măcin. Localitatea Greci, unde se află și cel mai înalt vârf din lanțul hercinic dobrogean – Țuțuiatu, 467 m – pare să fie locul cu una dintre cele mai clare bolți cerești.
Tabără de astronomie în Munții Măcin
Conștient de acest atu al localității pe care o reprezintă, primarul comunei Greci, Nicu Mocanu, ne-a declarat că intenționează să valorifice turistic acest imens potențial. ″Vrem să organizăm chiar o tabără de astronomie. Pentru asta însă vom lua legătura cu cineva care se pricepe la acest fenomen, mai ales că există doritori care vor să vină să observe cerul de aici. Este o oportunitate pentru noi să dezvoltăm zona, să aducem oameni aici‶, a afirmat edilul.
Pentru un stargazing reușit este nevoie însă să fie întrunite mai multe condiții: să fie o noapte fără lună, iar iluminatul exterior – cel public și cel al clădirilor – să nu fie prea puternic, pentru a reduce poluarea luminoasă. Cu alte cuvinte, doar așa, în întuneric, putem vedea mai bine lumina – luminițele stelare, în cazul nostru.
Lasă telefonul, privește stelele!
Dacă prinde și la noi moda de ″afară‶, se pot organiza tabere de astronomie în funcție de evenimentele astronomice dintr-o anume perioadă. Vizionările cu telescop și tururile de constelații pot fi captivante, mai ales dacă, în cadrul unor astfel de campinguri există specialiști care pot deveni ghizi stelari. Pe un cer senin, stelele pot fi admirate și cu ochiul liber, singura condiție este acomodarea ochiului la întuneric timp de 30 de minute, iar o regulă strictă este: fără telefon. Numai dacă arunci o privire pe ecranul smartphone-ului, acomodarea se reia de la capăt.
O nouă formă de meditație și beneficiile ei
Prin contemplarea stelelor, natura ne aduce aminte că, până și în întuneric, lumina persistă. Potrivit site-ului rituals.com, sesiunile de stargazing sunt o nouă formă de meditație, ajutând la eliberarea stresului și la regăsirea echilibrului mental. Luându-ne o astfel de pauză, putem descoperi o nouă perspectivă asupra vieții. Iată câteva dintre beneficiile concrete pe care le putem experimenta, potrivit unor cercetători străini:
- Sesiunile de stargazing te pot face mai blând, mai binevoitor cu ceilalți. Prin contemplarea infinitului celest, ne simțim mai… neînsemnați. Implicit, problemele noastre pot părea neînsemnate comparativ cu ceva atât de măreț, iar acest sentiment poate încuraja simțul altruistic, un comportament social pozitiv, în general.
- Vânătoarea de stele mai încetinește ritmul alert în care am învățat să trăim. Ca să vezi stelele, trebuie să te oprești, să stai pe loc și să te scufunzi într-un moment total de liniște, care te distrage de la celelalte obligații, îndatoriri ce derivă din roluri și statusuri sociale. Nu ai nimic altceva de făcut decât să te oprești și să-ți pui grijile pe pauză.
- Contemplarea stelelor te scapă de stres. Această practică restabilește aproape instant pacea în minte și corp. Dacă te concentrezi pe corpurile celeste, simți cum tensiunea din corp și chiar din minte se diminuează.
- Stargazing-ul îmbunătățește creativitatea. Observarea stelelor face ca mintea conștientă să lase locul minții subconștiente, isr subconștientul este uzina fiecăruia de creativitate. Uitându-te la stele poți experimenta stări de pace și chiar de iluminare. Limitele impuse de creier dispar odată cu această stare meditativă.
- Admiratul astrelor ne poate ajută să socializăm dacă participăm la o seară de astronomie, unde putem întâlni persoane cu aceleași pasiuni.
Așadar, Look Up! Uitați-vă-n sus! Că nu știți ce pierdeți! Profitați la maximum de o seară cu lună nouă. Lăsați capul pe spate și priviți stelele! Merită!