Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a convocat ieri Colegiul Prefectural, pentru a stabili un plan de măsuri astfel încât constănțenii să se bucure de sărbători liniștite.

La eveniment au fost prezente instituțiile cu atribuții specifice de pe raza județului Constanța. Astfel, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Constanța, prin inspectorul șef, chestor Constantin-Adrian Glugă, a comunicat că dispozitivele de siguranță publică vor acționa în funcție de evoluția situației operative, pe raza localităţilor urbane şi rurale cu accent pe misiunile de patrulare în zonele aglomerate şi locurile de comercializare a produselor specifice sărbătorilor de iarnă. Dispozitivele de ordine publică vor fi dimensionate corespunzător, cu precădere în timpul manifestațiilor publice de amploare, un exemplu în acest sens fiind activitățile organizate de Revelion.

225 de polițiști, zilnic la muncă

De asemenea, va fi asigurată continuitatea dispozitivului rutier, precum şi realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale. În perioada aferentă sărbătorilor de iarnă vor fi angrenate în activități o medie zilnică de peste 225 de forțe, din care peste 170 de lucrători de ordine publică, peste 35 de poliție rutieră și 20 de alte forțe. De asemenea, vor fi utilizate zilnic peste 100 de mijloace, respectiv, peste 85 de mijloace de ordine publică, 20 de poliție rutieră și 10 alte forțe.

200 de pompieri în alertă, zilnic

În vederea asigurării climatului de siguranță publică, pe timpul sezonului de iarnă și în contextul sărbătorilor și manifestărilor publice din această perioadă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ″Dobrogea‶ al județului Constanța va acționa astfel încât să fie asigurată o capacitate corespunzătoare de acțiune și răspuns pentru gestionarea posibilelor situații de urgență generate de vremea nefavorabilă, dar și pentru realizarea climatului de siguranță publică, necesar în contextul sărbătorilor de iarnă.

Pompierii vor verifica modul de respectare a prevederilor legale privind organizarea jocurilor de artificii, respectiv comercializarea articolelor pe bază de produse pirotehnice. Per total, ISU ″Dobrogea‶ are la dispoziție, zilnic, aproximativ 200 de pompieri și circa 150 de elemente de mobilitate, pentru a acționa în perioada sărbătorilor de iarnă.

1.700 de jandarmi, de permanență, în toată perioada

Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa va asigura o prezență sporită a structurilor de ordine în zonele publice: piețe, târguri, complexe comerciale etc., în funcție de specificul și evoluția situației operative, pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică.

Totodată, specialiștii din cadrul inspectoratului vor face analize asupra situației operative din zona de competență și din localitățile unde vor avea loc manifestări publice, cum ar fi comemorarea Revoluției din Decembrie 1989, târguri de Crăciun, dar și pentru celelalte evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă.

În următoarea perioadă, IJJ Constanța va angrena zilnic un număr mediu de 30 de jandarmi pentru măsurile de ordine și siguranță publică, cu un număr de aproximativ 500 de jandarmi pe acest palier. De asemenea, pentru paza și protecția obiectivelor din responsabilitate, IJJ Constanța va avea zilnic în dispozitiv un efectiv de 112 jandarmi și un număr total de 1.690 de jandarmi, pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

În această perioadă, Gruparea de Jandarmi Mobilă ″Tomis‶ va executa misiuni de menținere a ordinii publice în sistem integrat, pe raza secțiilor de poliție, patrulare în zona  locațiilor de cazare din stațiunea Mamaia și municipiul Constanța, unde sunt cazați refugiați ucraineni sau militari NATO. Vor avea loc, de asemenea, și acțiuni în cooperare cu lucrătorii Gărzii de Coastă, pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Negru Vodă, dar și misiuni de protecție antiteroristă și patrulare în zona obiectivelor din competența, precum și în zona desfășurării Târgului de Crăciun din Constanța.

Gruparea Mobilă, la datorie

Pe perioada sărbătorilor de iarnă, vor fi implicați, în medie, 60 de jandarmi ai GJM ″Tomis‶ Constanța, cu posibilitate de suplimentare, în funcție de situația operativă. La nivelul Gărzii de Coastă vor fi luate măsuri de intensificare a activităților specifice pentru menținerea climatului de normalitate în zona de frontieră, în punctele de trecere a frontierei de stat din județul Constanţa: Vama Veche, Negru Vodă, Ostrov, Dobromir și Lipnița, prin suplimentarea, la nevoie, a personalului necesar efectuării controlului de frontieră.

200 de polițiști de frontieră și 60 de mijloace mobile

Garda de Coastă va acționa, zilnic, în perioada sărbătorilor de iarnă, cu aproximativ 200 de polițiști de frontieră și 60 de mijloace de mobilitate terestră și navală pe fiecare tură, în misiuni specifice, la punctele de trecere și pentru supravegherea frontierei.

În perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor de iarnă, Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța va desfășura acțiuni de control igienico-sanitar în mai multe tipuri de unități de producție – carmangerii, laboratoare de cofetărie și patiserie, unități de desfacere, unități de alimentație publică și hoteluri.

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, consideră necesară intensificarea controalelor sanitar-veterinare, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală și nonanimală destinate consumului uman.

10 echipe de medici veterinari, în control

În acest sens, la nivelul județului Constanța 10 echipe de medici veterinari oficiali din cadrul celor 10 circumscripții sanitare veterinare oficiale (Constanța 1, Constanța 2, Constanța 3, Băneasa, Hârșova, Cernavodă, Mangalia, Costinești, Medgidia și Năvodari) desfășoară pe tot parcursul lunii decembrie controale oficiale în toate unitățile autorizate și înregistrate în zona arondată.

Reprezentanții DSVSA Constanța au subliniat faptul că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se face obligatoriu și examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic, în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locațiile stabilite la nivelul județului Constanța: sediul DSVSA Constanța, 8 circumscripții oficiale (CSVSAO Constanța 1 și 3 – Palas, Constanța 2 – Piața Griviței, Năvodari, Medgidia, Cernavodă, Mangalia, Hârșova) și la nivelul a 37 de circumscripții sanitare veterinare de asistență prin medicii veterinari de liberă practică concesionari.

Neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, dar și la linia de ″Call Center‶ ANSVSA – 0800/826.787.

CJPC cu ochii pe promoții

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța desfășoară, în perioada 28.11-23.12.2022, acțiunea tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea și modul de etichetare, prezentare și publicitate a produselor alimentare specifice sărbătorilor de iarnă (carne preambalată, cacao și produse din cacao, produse zaharoase și produse de patiserie).

Alte aspecte urmărite sunt cele de verificare a respectării prevederilor legale privind informarea consumatorilor cu privire la modul de desfășurare a promoțiilor. Reprezentanții instituției menționează că orice abatere constatată poate fi semnalată telefonic la numărul 0241/550.550.

Cât lemn s-a furat în 2022

La rândul lor, reprezentanții Direcției Silvice Constanța au informat Colegiul Prefectural cu privire la asigurarea și menținerea integrității fondului forestier. În cadrul Planului Național de Acțiune ″Scutul Pădurii‶, Direcția Silvică Constanța a efectuat 1.270 de acțiuni, în urma cărora s-au constatat 11 infracțiuni. Amenzile totale aplicate s-au ridicat la suma de 18.000 de lei, iar un volum de 46 mc de material lemnos a fost confiscat. În anul 2022, volumul total tăiat ilegal, până la această dată, este de 344 mc.

De asemenea, pentru asigurarea materialului lemnos necesar încălzirii pe perioada de iarnă, Direcția Silvică Constanța a valorificat, în mod direct, către populație, cantitatea de 26.500 mc, cu prețuri cuprinse între 105 și 360 lei/mc, în funcție de specie și amplasamentul acesteia. Totodată, a vândut la licitații, către agenții economici, cantitatea de 36.000 mc, parte din aceasta fiind destinată populației pentru încălzire. Totodată, în 2022, Direcția Silvică Constanța a efectuat lucrări de regenerare pe o suprafață de 287 ha.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *