Este mămică, soție, femeie de carieră, frumoasă, fit și mai ales fericită. Vorbim despre Andreea Stărică – instructor certificat Barré Fitness în cadrul Centrului Atipic de Artă și Mișcare TOTAL. A părăsit industria farma în urmă cu șase ani, iar de atunci și-a schimbat total stilul de viață. S-a dedicat întru totul pasiunii sale din copilărie: sportul. A început cu baletul, iar mai apoi a descoperit un nou stil de fitness care a ajutat-o să aibă corpul pe care și l-a dorit dintotdeauna, dar și să evolueze la nivel mental, spiritual. Acum împărtășește din cunoștințele acumulate prin certificări, dar mai ales prin experiența proprie, mămicilor și tinerelor care vor o transformare spectaculoasă, atât fizic, cât și spiritual. Există tinerețe fără bătrânețe? Aflăm împreună din interviul cu Andreea, un interviu eveniment, de început de primăvară, dedicat tuturor femeilor, indiferent de vârstă. Enjoy!
Manuela Moldoveanu: Cine este Andreea Stărică, dincolo de ceea ce vedem noi la clasele de Barré Fitness și în online, pentru că ești foarte prezentă pe paginile de Facebook și Instagram. Ești mai mult decât un instructor de fitness, ești practic un consilier de dezvoltare personală…
Andreea Stărică: Să nu uităm că înainte de a fi consilier de dezvoltare personală, așa cum ai spus, Andreea Stărică este o mămică, este mama unui băiat de aproape 16 ani, este soție, este o femeie foarte dedicată familiei și conceptului de familie și un om foarte iubitor și foarte pasionat de ceea ce face, în general, când se apucă de ceva.
M.M.: Cum ai pornit în această carieră având în vedere faptul că profesia ta de bază este alta?
A.S.: Profesia mea de bază este cea de farmacist. Am lucrat în domeniul farma vreo 15 ani. Pe timpul acela, am venit cu Franci, băiatul meu, de mână, aici, la sală, la Total, la niște cursuri de dans pentru copii. Atât de tare m-a îmbătat în fiecare celulă atmosfera și energia locului, încât am zis: eu trebuie să mă apuc de ceva, pentru că eram o sedentară. În afară de farmacie eu nu mai știam nimic. Franci împlinea în vara aia cinci ani.
″Mi-am dorit din copilărie să fac gimnastică. La 30 de ani m-am apucat de balet, iar apoi de fitness.‶
M.M: Deci atunci ai simțit nevoie de o schimbare…
A.S.: Atunci am simțit nevoia de schimbare, simțeam că pălesc, pentru că eu nu făceam decât muncă și atât, eu nu aveam grijă de mine. Eu nu realizam atunci că o femeie are nevoie de mult mai mult decât muncă și cred că de-asta și promovez ceea ce promovez acum. Pentru că nu fac doar sport și asta încerc să le spun doamnelor, că ele trebuie să fie bine cu ele pentru ca familia lor să fie bine. Și atunci, instinctiv, pentru că vibra toată sala aia, m-am apucat de zumba. Am intrat la câteva clase de zumba, după care încet-încet am început să mă dezmorțesc și ce să vezi, m-am apucat de balet clasic la 30 de ani.
M.M.: Și până atunci nu ai cochetat cu dansul? Pentru că eu aveam impresia că ai făcut balet de mică…
A.S.: Da, așa crede toată lumea, că eu am făcut balet de mică. Nu, și nu-mi este rușine să o spun. Eram uimită și eu de mine. Aveam cumva o mobilitate genetică datorită mamei mele, care a fost gimnastă de performanță, dar nu m-a lăsat niciodată să fac gimnastică. De ce? Pentru că ea a fost cred foarte traumatizată, pentru că știi cum se făcea gimnastica la nivelul ăla și atunci a zis că nu vrea niciodată ca eu să trec prin ce a trecut ea. Și eu chiar am suferit, să știi, când eram mică pentru că mă dădea la orice altceva numai la ce-mi doream eu nu, iar eu la gimnastică îmi doream. Și uite așa m-am apucat de balet. Și, ce crezi, toți banii mei din farmacie se duceau pe concursuri, pe spectacole, pe costume, investeam în workshop-uri, plecam la București la workshop-uri de balet cu echipa de atunci. Participam la fel și fel de spectacole și am să-ți mărturisesc, n-am să uit niciodată un spectacol la Năvodari, unde eu eram în mijloc, solistă cum se spune în balet, îmbrăcată în alb, celelalte balerine erau îmbrăcate în negru…
M.M.: Lebăda din Lacul Lebedelor…
A.S.: Lebăda! Și Frăncicu‵ meu, când s-a terminat spectacolul, striga: ″Mami a mea! Mami a mea!‶ Și toată lumea, jurații, colegii mei, soțul meu, erau impresionați… a fost atât de emoționant. A fost superb, superb! Cea mai frumoasă zi pe scenă. Și apoi, încet-încet, au început spectacolele mele.
M.M.: Cum ai ajuns să faci parte din echipa Total? Te-au selecționat de la clasele în care tu erai cursantă?
A.S.: Cred că da. Cred că cumva m-a simțit, m-a mirosit Cori că am ceva și atunci când eu mi-am dat demisia de la farmacie după mulți, mulți ani – am zis nu mai pot, nu mai pot, fac orice altceva, dar nu mai pot să mai fac asta – Cori mi-a zis: ″De când te așteptam în echipa mea!‶. Și ea are așa un simț al ei, un miros, te îndrumă și îți spune: ″Pe tine te văd așa‶. Este un vizionar, de aceea și face spectacolele pe care le face. Și uite-așa m-a îndrumat să fac cursurile de Barré pentru că eu i-am arătat ce mi-ar plăcea să fac, îmi apăruse chestia asta. Barré Fitness este o combinație între balet și fitness, aerobic, gimnastică posturală. Și mi-a zis: ″Andreea, asta este! Asta ți se potrivește.‶. Și atunci am început, m-am dus la cursuri la Brașov. Am făcut cursurile cu Nona, cea care a adus în România conceptul de Barré Fitness, ea nu este balerină la bază, dar este fitnessistă și când m-am dus – eu eram obișnuită cu posturile din baletul clasic, să fac totul foarte foarte rigid și foarte serios – pentru Nona eram ceva wow! ″O balerină la cursurile mele!‶ Așa am început să dezvolt și să aduc conceptul acesta în Constanța. Poate am trecut peste ceva etape, au trecut ceva ani, eu am făcut balet și mă împărțeam între muncă și sala Total. Erau lucrurile care îmi plăceau cel mai mult.
M.M.: Cum ai renunțat la jobul tău? Pentru că, practic, ai rămas să faci doar asta… Cum ai luat decizia? Nu ți-a fost teamă, n-ai avut îndoieli?
A.S.: Eu nu am luat decizia ca să mă apuc de fitness. Am luat decizia să fac o pauză pentru că nu mai puteam în domeniul acela, mă secătuia de tot, iar eu nu mă mai simțeam femeie. Munceam prea mult, dar nu mă mai regăseam, deși făceam bine ceea ce făceam, eram pasionată și am învățat foarte bine, dar eu nu mă mai regăseam, pentru că eu trebuia să fac ceea ce fac astăzi.
M.M.: Ăsta era drumul tău…
A.S.: Ăsta era drumul meu și m-am lăsat așa, dusă, am zis: Ce-o vrea Dumnezeu! Cu Dumnezeu înainte! Nu știam ce o să se întâmple. Îți dai seama că nu mai aveam salariu, doar că îl aveam pe soțul meu în spate și mi-a spus – în ultima zi când am venit acasă și am trântit ghiozdanul și am zis: Nu mai pot să mă mai duc la farmacie! – mi-a zis: ″Te liniștești? Respiră!‶. El a fost tot timpul alături de mine. ″Vrei să faci asta? Ok, te susțin. Facem asta.‶ M-a susținut. ″Vrei să mergi la Brașov? Mergem la Brașov să-ți iei diploma. – Îți place să faci asta? – Îmi place foarte mult! Mergem la Brașov!‶. Am mers la Brașov împreună. M-a susținut. Și a crezut în mine. Chiar și acum îmi spune: ″- Tu nu vrei să știi cum te văd eu. Cât de mare te văd eu. – Really?‶ (zâmbește).
M.M.: De câți ani faci Barré Fitness?
A.S.: Barré fac de vreo cinci-șase ani. De când mi-am luat specializarea, nu m-am oprit o secundă.
″Nu doar antrenamentul contează, ci și puterea cuvântului, informația pe care o transmiți corpului.‶
M.M.: Te întreb pentru că am văzut transformări spectaculoase la doamnele care vin la sală.
A.S.: Știi ce cred eu? Nu doar antrenamentul contează, ci și puterea cuvântului. Pentru că eu dau atâta informație încât celulele încep să acumuleze informația asta și să asculte. Și încep să pună cap la cap acele piese de puzzle și să zică: ″Ahaa! Deci trebuie să beau mai multă apă. Aa, deci avea dreptate când zicea să mănânc mai multă verdeață sau mai multă salată.‶ Știi, ele încep să pună cap la cap toată această informație, că nu este vorba doar despre mișcare.
M.M.: Tocmai de asta spun că nu ești doar un antrenor de fitness, ci și un consilier de dezvoltare personală, pentru că te implici foarte mult.
A.S.: Da, pentru că eu am văzut ce a mers la mine, n-a fost doar mișcare, a trebuit să și învăț cum să-mi dezvolt musculatura, pentru că nu este vorba doar despre o mișcare du-te-vino, este mult mai mult decât atât.
M.M.: Mi se pare că este o adevărată știință să știi ce grupe de mușchi să biciuiești ca să obții o anumită talie, o anumită formă, cât să lucrezi, cât să te relaxezi, cât și ce să mănânci. Nimic din tot ceea ce faci tu nu este întâmplător.
A.S.: Așa este. Nu este vorba doar despre a-ți biciui corpul: ″Hai! Și dă-i! Și rupe!‶ Nu. Este cu totul altceva: informația pe care tu o dai celulelor tale, mușchiului tău. Și alimentația. Și apa pe care o bei. Și starea pe care o ai. De-asta încerc și nu doar încerc, și fac orele pe care le fac, pentru ca femeile să se simtă bine, să nu simtă durere, pentru că ele vin cu o durere, cu o frustrare.
M.M.: Kilogramele astea în plus ascund, de fapt, niște nevoi emoționale, niște traume, iar cele care vin reușesc să le ″ardă‶ odată cu kilogramele. Repet, am văzut niște evoluții spectaculoase.
A.S.: Așa este. Și vor mai fi. Și dacă nu vorbim despre o evoluție la nivel de carcasă, pentru că multe femei nu vin în stadiul acela, cu foarte multe kilograme, este o evoluție interioară în mod cert. Au nevoie de conștientizare. Este momentul acela când spun: ″Gata, pân-aici! De-acum e momentul meu. Mă apuc!‶ Și conștientizează ceea ce fac eu de fapt acolo, că nu e doar mișcare. Am avut și situații în care unele au plecat la alte săli, dar apoi s-au întors. Mi-au scris: ″Andreea, nu-mi vine să cred. Îmi este dor de absolut tot, de muzică, de tine, de fete, de atmosferă. Nu știu ce este, pentru că fata de aici face bine ceea ce face, nu este energia aceeași.‶ Pentru că este vorba despre iubirea pentru ceea ce fac.
″Nicio pilulă nu conține ceea ce secretă creierul datorită sportului, mișcării.‶
M.M.: Ai o energie debordantă și molipsitoare. Nu contează că este luni, că este joi sau, că este seara, la ora 20.00, ai o exuberanță aparte. Poate nu te simți nici tu mereu cu bateriile încărcate sută la sută, pentru că suntem femei și avem zile și zile. La tine nu se vede, nu se simte. Energia este aceeași. Care este secretul?
A.S.: Mulțumeesc. (zâmbește) Am conștientizat și am învățat că noi suntem fluctuante. Spre surprinderea mea am învățat asta foarte târziu, și de aceea și fac aceste workshop-uri, femeia în fiecare lună trece prin patru faze diferite și tu trebuie să știi să-ți gestionezi hormonii. Vrând-nevrând noi avem aceste fluctuații, atâta timp cât suntem fertile. Și tu trebuie să știi: ″Ok, sunt în perioada asta, îmi dau voie să fiu mai liniară, mai liniștită. Acum sunt mai foc, acum sunt mai în vibe.‶ Am învățat lucrurile astea despre mine și am mai învățat că energia vine prin mișcare. Energia nu vine atunci când stai. Cu cât stai mai mult, cu atât energia va fi mai low. E ca un motor, ca la bicicletă, cu cât pedalezi mai mult, cu atât vei dobândi mai multă mișcare. Și îți dă dependență, nu te mai poți opri. Și am fazele mele. O perioadă mi-a plăcut foarte mult să alerg, intram într-o stare de meditație profundă. După ″n‶ kilometri, incredibil la ce stări puteam să ajung și simțeam efectiv click-ul de endorfine, de adrenalină, de tot ce eliberam, de serotonină. Nu-mi venea să cred. Poate și pentru că știu toate astea. Dar intram într-o stare de meditație profundă. Vreau să spun că mi-am tratat și anumite stări, anumite dureri. Tu, prin sport, poți să-ți tratezi anumite probleme. Nu există niciun medicament, că uite vin din lumea aia (n.r. industria farmaceutică), nu există o pilulă minune pentru a tratata toate bolile din corp. Nimic nu face ceea ce poate să secrete creierul: endorfine, serotonină, oxitocină, hormonii ăștia ai fericirii și ai durerii, practic. Pentru că fiecare hormon acționează într-un fel, și-ți îmbată fiecare celulă din organism și nicio pastilă din lume nu poate să facă ceea ce sertărașul ăsta poate deschide și poate să-ți producă în corp. Tu poți, cu ajutorul minții, să-ți tratezi tot, fiecare afecțiune, pentru că noi o și producem. Nu vine de sus, nu vine de la extratereștri, n-am luat-o de la mama, mi-am provocat-o eu prin emoțiile pe care le întrețin. Senzațiile de nod în gât, de anxietate pot fi eliminate astfel.
M.M.: Deci ne ajută sportul să trecem peste stările astea…
A.S.: Mai ales. Ăsta este cel mai ușor lucru de rezolvat prin sport: stările anxioase, depresive. Apucă-te de sport! Fă orice ți se potrivește!
M.M.: Este o primă soluție…
A.S.: Da, prima soluție. Orice înseamnă mișcare, tu ai pus mașina în funcțiune, ai început să dai foc la ceea ce înconjoară celula, la pelicula de toxicitate, ai început să arzi și ai celulele întinerite.
″Sportul ne întinerește. Prin mișcare secretăm colagen și acid hialuronic.‶
M.M.: Știu de la tine, ne spuneai la clase, că în urma sportului secretăm și colagen.
A.S.: Colagen și în articulații acid hialuronic. Le pierdem cu vârsta. Avem foarte mult, în concentrații foarte mari, atunci când suntem mici. Ai văzut bebelușii ce pufoși sunt, ce piele frumoasă au. Prin sport, tu începi să reîntinerești, pentru că începi să arzi substanțele toxice și apoi celulele întineresc și, automat, în articulații, prin mișcarea de du-te-vino tu începi să secreți din nou acid hialuronic și colagen.
M.M.: Deci nu întâmplător, atunci când ne apucăm de sport, ne întreabă persoanele care ne cunosc, ce se întâmplă, ce facem de arătăm mai bine…
A.S.: Da, auzim des: ″Să-mi spui și mie ce iei!‶ Ei, uite că eu lucram în farmacie și puteam să iau orice, aveam acces atât la informație, că învățasem în facultate, cât și acces la tot felul de suplimente, puteam să fac orice combinație. Dar nu aveam ce combinație să fac pentru că nu este nimic să înlocuiască ceea ce secretă creierul tău când faci mișcare. Și asta am să le spun tuturor, și celor care sunt dependenți de medicamente. Da, poți să iei ceva ca să ieși dintr-o durere, ai nevoie să iei, dar apoi trebuie să știi ce să faci ca să te menții.
M.M.: Există și un spirit al comunității pe care ai creat-o. Nu este doar o sală de sport, așa cum ai spus și tu, fetele, mamele care vin, sunt dependente de atmosfera de acolo. Care este secretul?
A.S.: Dependența o dă chiar mișcarea pentru că, dacă noi nu realizăm, corpul spune, îți strigă. Așa cum strigă: ″Mă doare, îmi faci rău! Oprește-te din asta, nu mai gândi negativ că uite ce îmi faci!‶, așa îți spune și: ″Du-te la sală!‶, deși nu-ți dai seama. Fetele îmi spun că dimineața abia așteptau să-și ia geanta să vină la sală. Păi unde este mai frumos decât acolo unde te simți bine, dansezi, totul e o nebunie la clase.
M.M.: S-au legat și prietenii, nu ești doar instructor de fitness, ai devenit o prietenă.
A.S.: Mă bucur tare mult pentru asta și că pot. Știi, un cuvânt poate să schimbe mult, să te întâlnești cu cineva și să-i spui o vorbă și spoi să-ți zică: ″Tu știi că mi-ai schimbat viața după ce mi-ai spus treaba aia? M-a ajutat mult faptul că noi două am vorbit.‶ Și este un schimb energetic: îți dau, îmi dai.
″Noi, femeile, ne încărcăm unele de la altele. (…) Energia pântecului ne face mai senzuale, iar exercițiile de bazin previn problemele de sănătate.‶
M.M.: Ne încărcăm unele de la altele.
A.S.: Da, și e atât de frumos pentru că așa circula energia feminină, de la una la alta, că femeile se amplifică de la femei și nu de la bărbați, noi între noi.
M.M.: Fetele de la cursuri parcă devin mai frumoase cu timpul, mai atrăgătoare și nu este vorba parcă doar de fizic.
A.S.: Este vorba exact despre energia feminină, pentru că își amplifică, vrând-nevrând, conștientizând sau nu, ele își amplifică energia feminină. Poate la început nu realizează și nu vin nepărat pentru asta, ci vin pentru a slăbi, pentru sport, pentru mișcare, pentru stare de bine. Dar ce să vezi, vrând-nevrând, femeile își amplifică energia feminină pentru că, spuneam mai devreme, femeile își amplifică energia stând între femei. Unele dintre ele sunt mai evoluate din acest punct de vedere și odată ce noi luăm contact unele cu celelalte, asimilăm cumva unele de la altele. Doi la mână, mișcarea – mișcările din bazin – amplifică energia feminină. Ce facem noi la Barré: mișcăm bazinul. Există un exercițiu specific în Barré, de aceea era și atât de adorat de manechinele de la Victoria Secret. Ele când apăreau pe scenă erau ca niște îngeri: hot! Îți amintești walking-urile acelea superbe ale manechinelor? Ele își amplificau energia feminină prin mișcările acestea de Barré. Este un singur exercițiu static de mișcare a bazinului, se numește tilt pelvian. Are atât de multe beneficii la nivelul uterului, al aparatului reproducător feminin, este bun împotriva incontinenței urinare. Dar, la nivel energetic, ce facem noi atunci când mișcăm bazinul? Amplificăm energia feminină. Ajungi să devii mai feminină, nu doar prin postură, la nivel de carcasă, ci la nivel interior, la nivel de pântec. De asta suntem mai senzuale. Eu am simțit lucrul ăsta și a trebuit să merg mai adânc, să caut, să văd ce se întâmplă, pentru că femeile veneau și-mi spuneau. După ce am început să fac workshop-urile de feminitate, încet-încet pașii mei m-au dus către lumea asta, pentru că simțeam și eu că fac un bine și îmi fac un bine.
M.M.: Și că este mult mai mult decât sport.
A.S.: Și că este mult mai mult decât sport, mult mai mult decât carcasă, iar noi evoluăm din interior către exterior.
M.M.: Cui se adresează cursurile, pentru că am văzut și fete tinere, nu doar mămici, cât și persoane de vârste mai înaintate.
A.S.: Cred că sunt destinate oricărei femei. Odată ce ai spus femeie, nici nu contează că este mămică, că este bunică sau că este domnișoară, că nu este căsătorită. Odată ce te simți atrasă de acest concept, eu cred că este potrivit pentru orice femeie ce își dorește să evolueze din acest punct de vedere, fie că evoluează spiritual, fizic sau că vrea să învețe să fie mai elegantă în postură, să se miște pe tocuri, să fie mai grațioasă. Sunt femei care merg pe tocuri foarte apăsat, este mare lucru să știi să plutești pe tocuri.
″Totul începe de la o durere. Din durere am ajuns cu toate aici.‶
M.M.: Ca în balet, să obții impresia aia de imponderabilitate.
A.S.: Da, și ai impresia că totul este atât de ușor, când, de fapt, e atât de greu. Câtă muncă e acolo în spate! Câtă muncă și câtă durere! Păi, de fapt, totul se naște din durere. Din durere am ajuns cu toate aici, că nu ne apucăm de treaba asta până nu începe să doară ceva, undeva. ″Mă doare că m-a jignit și m-a făcut grasă. Mă doare sufletul sau chiar mă doare spatele. Și mă apuc de fitness. Mă doare, mă doare, mă doare.‶ Totul începe de la o durere. Sau poate motivația vine doar din interior, nu mai ești tu mulțumită, nu mai vrei să zaci și vrei să te apuci de treabă. Și te apuci de ceea ce ți se potrivește.
M.M.: Noi, femeile, vrem să fim mame bune, să avem și familie și o carieră, să fim și frumoase. E oare mai greu pentru o femeie, decât pentru un bărbat?
A.S.: Cred că este atât de frumos să fii femeie, suntem înzestrate cu atât de multe chestii și dacă am ști să ne folosim de ele, știi ce frumos începe să fie? Este normal, se mai întâmplă lucruri, pentru că trăim între oameni și te mai supără cineva, inevitabil, dar e atât de frumos să realizezi că ce poate fi mai frumos decât să ai zestrea asta: pântecul ăsta, să dai naștere unui copil, să oferi dragoste familiei tale, soțului tău, copilului tău și unei întregi comunități și apoi dragostea aia să se întoarcă la tine. Știi cum este? Mi se face pielea de găină, nu mai pot. Dar crede-mă că am realizat și eu greu, mâine-poimâine fac 42 de ani și mă mir câteodată și spun: ″Băi, eu la 40 de ani am învățat lucrurile astea?‶ Da. Uau, cât de frumos! Vine cu timpul informația, vine cu timpul înțelepciunea.
″Trebuie să aruncăm adidașii la fustă. (…) Fusta ne conectează cu energia pământului.‶
M.M.: Clar rolurile sunt împărțite, deci nici bărbaților nu le este ușor.
Nu cred că le este ușor. Ei ar trebui să fie protectori și ar trebui să fie mâna puternică, forța și la noi ar trebui să fie emoția, grația, să învățăm să primim. N-ar trebui să schimbăm polii. E atât de frumos când înveți echilibrul ăsta. Noi trebuie să purtăm tocuri. Iar când le invit pe doamne la clasele pe tocuri, trebuie să știe că nu sunt clase pentru dans, sunt clase de feminitate, pentru ca femeia să se simtă, să se înțeleagă, vin niște conștientizări atunci. Și femeile se sperie: ″Aoleu, tocuri! Nu mă pune pe mine pe tocuri, orice, dar nu pe tocuri. Mă doare spatele.‶ Păi de ce te doare spatele? Sunt multe lucruri acolo. Ar trebui să aruncăm adidașii la fustă. Și ar trebui să fim cât mai des feminine și să fim în energie feminină. Ne ajută. Sunt niște accesorii, nu ele îți dau feminitatea, nu rujul, nu fusta, deși fusta te ajută să te conectezi cu energia pământului. Energia asta e undeva în tine, dar vine jucându-te cu tine. De-asta le invit pe doamne la clasele de feminitate. Și cum poți să te simți mai feminină, decât atunci când te urci pe tocuri. Nu a fost doamnă care să nu-mi spună după clasa de feminitate: ″Nu vrei să știi, Andreea, cum m-am simțit!‶ Deși la început respingea ideea: ″Că eu nu vreau, că eu nu știu.‶ Păi asta e ideea, că vreau să te fac să simți, să conștientizezi, să te privești și să începi să realizezi că știi. Ai fost la o clasă și ai văzut cum te-ai simțit și ai simțit energia aia cu tine poate o săptămână și poate ai dus-o acasă și poate ai primit complimente și poate oamenii te-au întrebat ce e cu tine, ce faci, ce mănânci de arăți atât de bine. Era de fapt energia pe care o purtai cu tine.
M.M.: Cum faci față programului? Pentru că pe lângă atâtea clase, ești și instructor personal. Asta mi se pare provocarea zilelor noastre, să îți împarți timpul ca mamă, ca soție, ca femeie de carieră. Cum reușești să faci față unui program aglomerat?
A.S.: Chiar reușesc pentru că altfel nu o făceam, nu aveam cum. A venit cu timpul. Nu m-am aglomerat așa deodată. La început am făcut asta pentru mine, personal, pentru că îmi doream să-mi schimb eu carcasa și am muncit pentru mine și mai apoi, am vrut să împărtășesc și cu alte femei care aveau nevoie de abdomen ca al meu poate, de fese mai ferme, mai bombate, de picioare frumoase. Și am zis, de ce nu? Aș putea să împărtășesc și cu ele tehnic cum se face lucrul acesta. Și, încet-încet, am dezvoltat și partea aceasta de antrenor personal.
M.M.: Adică sunt persoane care te contactează ca antrenor personal țintit, pentru un anumit aspect al corpului…
A.S.: Exact. Și îmi pare bine că eu am făcut asta mai întâi pentru mine și vorbesc din propria mea experiență și că nu am învățat asta doar la un curs. Într-adevăr m-am dezvoltat prin metoda Barré, dar tot ce aplic am experimentat pe mine și apoi am știut să explic. Fiind mamă, știu ce înseamnă o femeie, de exemplu, tăiată pe abdomen. Știu cum funcționează o femeie, știu că, așa cum vă povesteam și la cursuri, fundul se bagă la somn și el trebuie surescitat, biciuit puțin, ca să fie în formă. Mi-am dat seama de faptul că știu și că pot da mai departe ceea ce știu, tocmai pentru că am experimentat pe mine.
Știi cum am început să antrenez personal? Au fost persoane cărora le era rușine să intre la clasă: ″Sunt grasă. Sunt nu știu cum. Eu nu mă mișc ca ele.‶ Întotdeauna ți se pare, când te uiți la clasele de Barré, la filmările mele: ″Wow, ce este acolo!‶ Primesc complimentele astea și de la bărbați de la sală și de la femei, de la prietenele mele: ″Băi, da‵ ce femei ai acolo! Eu nu vin la tine că sunt grasă! Când m-oi mișca și eu ca ele, oi veni și eu la tine.‶ Păi nu este despre a ști, este vorba despre ″Hai, vino, ca să știi!‶.
M.M.: N-ai cum să știi dinainte, fără să faci, fără să te apuci…
A.S.: Nimeni nu crede că fetele alea din sală au fost în situația ei. Nu, toate am fost așa. Știi cum le spun eu? Dă-i corpului tău timp. Și evit la prima clasă să corectez. Vine cu timpul, vom avea timp să-i arăt, să-i explic.
Iar cu persoanele cărora le era rușine să vină la sală, am început antrenamentele personale. Făceam clase de Barré separat. Și, ușor-ușor, știi că vrei ceva mai mult, cum de fapt s-a întâmplat și cu mine, am luat-o pe părticele. Hai să vedem cum este să bombezi fesierul. Îl tonifiem, îi dăm formă, dar dacă vrem să-l mărim, mi-am dat seama că trebuie greutăți în plus. La sală pun, pun săculeții ăia, dar vreau mai mult. Și atunci m-am dus la sala de bodybuilding. Așa au venit primele fete care au zis: ″Vreau și eu ce faci tu. Vreau și eu ca tine, vreau fundul bombat ca al tău.‶ Hai, să-ți arăt! ″Vreau și eu pătrățele!‶ Și atunci începe informația. De ce avem nevoie? De alimentație, de disciplină, de voință, și apoi să te ții de antrenamente.
″Corpul tău te ascultă și îți vorbește.‶
M.M.. Am experimentat pe propria piele cum corpul te ascultă.
A.S.: Te ascultă și vorbește cu tine și dacă ești conștientă și trează, vai, îți spune atât de multe! Îți spune stop, îți spune vreau mai mult, îmi place ce faci cu mine, radiez, sunt fericită! Fața ta o spune.
M.M.: Și fața, dar și talia.
A.S.: Da, da, ai văzut cum arată blugii, că devin mari? Cum să nu! Nu există să nu-ți răspundă corpul. Fie că-l biciuiești mâncând sau spunându-i lucruri urâte, fie că te apuci de lucruri frumoase, iertând, iubind, având grijă de el, intrând într-o armonie cu tine, să ai un ritual cu tine, să te duci la sală, să ai grijă de tine, chiar și fără bani. Poți să faci o baie fierbinte, să citești ceva, să ai o oră cu tine, poți să faci în parc lucrurile astea. Și cred că o clasă de fitness este accesibilă oricărei femei. Sincer acum, nu e ceva de neatins. Și odată ce te prinzi de lucrurile astea și începi să faci puzzle-ul de care ziceam, încep și conștientizările: ″Aha, m-am prins ce zicea Andreea la sală!‶.
M.M.: Conștientizăm, și nu este vorba doar despre bodybuilding, este și mindbuilding…
A.S.: Yeey, ce frumos! Ce frumos ai zis! Este și mindbuilding pentru că totul vine din interior, îmi pare rău, sau mai bine zis, mă bucur că mă tot repet, dar da! Totul este din interior! Nu am cum să biciuiesc corpul și să am rezultate, dacă nu conștientizez. Și vrei fund bombat? Începe de pe acum să-l iubești. Așa îi spuneam unei tipe cu care lucram la sală, care avea fundul plat, și, peste ani de zile mi-a spus, eu uitasem: ″Știi când îți ziceam că nu îmi place posteriorul meu și îmi spuneai să-l iubesc? Am făcut exercițiile astea, dar și altceva. Nu m-ai învățat tu să mă iubesc?‶ Că tot o admiram și i-am făcut poze de before and after, iar acum arată de revistă.
″Cel mai important este să te iubești. Și să-ți dai timp.‶
M.M.: Ce le transmiți celor care te-au văzut până acum doar online și care își doresc să vină la sală, dar nu au găsit încă timpul sau momentul?
A.S.: Cred că toate lucrurile se întâmplă la timpul potrivit și atunci când ele vor conștientiza, va fi momentul lor. Să-și dea timp și să-și ofere foarte multă iubire. Ăsta este cel mai important lucru, deși e prea folosit acest ″să te iubești pe tine‶, dar îl conștientizezi cu timpul. Și le aștept cu mare drag la cursurile Mami FIT. Întotdeauna există ceva care li se potrivește perfect și sigur piesa lipsă o vor găsi, fie în ele, fie într-un cuvânt spus de cineva la momentul potrivit. Și atunci începe construcția aia frumoasă a ta, nu lupta cu tine, ci începe evoluția cu tine. Începi să renaști, să te simți frumoasă, exact ca pasărea Phoenix, care renaște din propria cenușă. E atât de furmoasă renașterea, ca fluturele ăla care își desface aripile. Eu văd lucrurile astea zilnic la voi, cum vă transformați, și mă încarc din asta. Vă văd atât de frumoase, deși se întâmplă în viața fiecăreia zilnic câte ceva, niște zeițe vă văd. Și fiecare femeie, la momentu ei, va ieși ca o nimfă din propriul cocon și se va transforma. Și îmi place să asist.
M.M.: Și să contribui…
A.S.: Și să contribui. Sub ochii mei se nasc zeițe, din toate punctele de vedere. Atrag niște femei extraordinar de frumoase. Nu știu dacă ele se văd, dar eu le văd, fiecare are ceva. Au acel ceva. Obișnuim să ne biciuim, dar nu suntem conștiente de ce avem. Să aibă încredere în ele și să creadă cu toată tăria că vor deveni zeița aia pe care ele așteaptă să o descopere. E înăuntru în ele. O avem în noi, în fiecare dintre noi.
Fac un workshop de feminitate și de asta organizez aceste workshopuri, pentru ca ele să-și dea seama că ceva în ele este. Nu este în exterior, nu este în mașina pe care ți-o cumpără soțul sau iubitul, nu te poate împlini nimic, poate să-ți ia și luna de pe cer. Este acel ceva în tine, dar trebuie descoperit. Au cam început femeile să-și dea seama, iar workshopurile astea chiar ajută.
Workshop de feminitate pe 22 martie
M.M.: Urmează să aibă loc chiar săptămâna aceasta.
A.S.: Urmează pe 22 martie un workshop pentru amplificarea feminității, este vorba despre practica oului de jad care amplifică energia pântecului, este energia noastră feminină și o să-l realizez împreună cu Alina Alexandrov. Sunt niște mișcări somatice de amplificare a energiei feminine pe care doamnele vor învăța să le realizeze chiar și acasă. Și exact ca în fitness, aceste exerciții făcute cu regularitate, încet-încet amplifică energia feminină. Devii mai feminină, mai elastică, mai mobilă. Ce înseamnă feminitate? Înseamnă să curgi, înseamnă elasticitate. Clasele de mobilitate, în care noi facem exerciții de stretching, ne ajută să eliminăm un hormon al feminității care se numește estrogen. În momentul în care începem să întindem segmentele corporale și deschidem bazinul, secretăm acest hormon feminin. Și vreau să împărtășesc experiența tuturor femeilor care-și doresc asta, iar dacă au venit la mine, nu au venit întâmplător. Vor afla multă informație.
M.M.: Îți mulțumesc pentru că ai acceptat să stăm de vorbă despre ceea ce faci tu, pentru că mie mi se pare minunat și cred că este util pentru fiecare femeie să afle ce o poate ajuta să se simtă mai bine, mai tânără, mai frumoasă, mai feminină, mai sănătoasă.
A.S.: Cu drag! Și eu îți mulțumesc. M-am simțit excelent și mi-a făcut o deosebită plăcere să ne întâlnim și în afara claselor și să stăm de vorbă.
A consemnat Manuela Moldoveanu
Interviul s-a desfășurat pe frumoasa terasă a Restaurantului Le Premier