O căsuță veche din satul Turcoaia, județul Tulcea, adăpostește opt suflete, care trăiesc la limita subzistenței. Căsuța, construită pe vremea bunicilor, din ceamur, este adăpost pentru doi adulți și șase copii: o mamă, un tată, patru fiice și doi fii.
Fără niciun venit stabil, Claudia Purghel, 34 de ani și Cristian Mirică, 35 de ani, își cresc copiii cum pot. Din alocații, din lucrul cu ziua și din laptele obținut de la cele câteva oi pe care le dețin. Se descurcă greu, gurile de hrănit sunt multe, iar posibilitățile puține.
Claudia este originară din județul Constanța. S-a despărțit de fostul soț pentru că o agresa constant și și-a refăcut viața alături de Cristian. Are două fete din căsătoria anterioară. La fel și soțul ei. Cele patru fete au vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Iar împreună cu Cristian mai are doi băieți, de un an și jumătate, respectiv de numai trei luni. Practic, femeia are de îngrijit doi bebeluși, iar, după cum știm, la această vârstă copiii au nevoie de scutece și de lapte, care nu sunt foarte accesibile, mai ales în cazul de față. ″Momentan nu prea ne descurcăm. Fata cea mare are handicap și trebuie să stau tot timpul după ea. Am și cei doi copii mai mici, cărora le trebuie lapte și pamperși. Avem câteva oițe, de pe urma cărora ne întreținem, și alocațiile de la copii. Dar este foarte greu. Facem datorii la magazin, iar când luăm banii de pe alocații, le plătim. Și tot așa.‶, povestește Claudia.
Nu au nici măcar un frigider
Problema cea mai mare este că familia nu deține măcar un frigider, unde să depoziteze alimentele, astfel încât mama este obligată să gătească zilnic. ″Am făcut mai multă mâncare, să ne ajungă măcar două zile, dar s-a stricat. Acum, că începe căldura, nu mai ține. Am aruncat-o, ce era să facem?‶, a spus mama. Carne le gătește foarte rar, pentru că este peste puterile familiei. Cartofii și fasolea sunt baza.
Nu au nici televizor și nici măcar un radio. Aceste obiecte ar fi un lux. Însă mama își dorește o ușă mai zdravănă pentru camera în care dorm copiii. ″Cel mai mult mi-aș dori să punem o ușă din termopan la camera unde stau copiii. Pe timp de iarnă e curent, iar ei sunt plăpânzi, răcesc repede. Noi, ca oameni mari, ne descurcăm, dar ei sunt mici și mai sensibili‶, a adăugat femeia.
Viitor incert, dar părinții speră la ce e mai bine. Pentru copii
Căsuța în care locuiesc nu este a lor, este deținută de mama lui Cristian, împreună cu rudele, dar, pentru că nu s-a dezbătut moștenirea, situația este una neclară. Pot locui acolo, însă casa este veche, la fel și obiectele de uz casnic din ea. Sunt mulțumiți pentru că au apă și curent electric, pe care se străduiesc să le plătească tot din alocații sau din ce lapte și brânză mai vând.
Viitorul este unul incert, dar pentru copiii lor, Claudia și Cristian nu se lasă. Vor să-și vadă copiii mari, realizați, la casele lor. Toate fetele merg la școală, sunt cuminți și educate, spun vecinii. Cu cea mare e mai greu, pentru că are dizabilități, nu se poate liniști la cursuri, iar profesorilor le este greu să lucreze cu ea.
De 1 Iunie, copiii din căsuța de lut nici măcar nu știau că este Ziua Copilului până ce o vecină le-a adus în dar dulciuri și suc. Pentru ei orice ajutor ar fi binevenit.
Cine dorește să-i ajute pe copiii Claudiei și ai lui Cristian, o poate face luând legătura cu ei la numărul de telefon 0758.868.289. Se pot face donații și în contul de lei RO52BTRLRONCRT0500037601, deschis la Banca Transilvania pe numele Mirică Cristian.