Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Biserica ″Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil‶ a răsunat duminică de glasuri de copii și acorduri de chitară. Reprezentanții grupului vocal-instrumental ″Amicii‶ au susținut un concert dedicat Zilei Internaționale a Femeii. Mama, ființa cea mai dragă din Univers, a fost cea căreia i-au fost dedicate cântecele și poeziile recitate de membrii trupei.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, credincioșii din comuna Cerna au fost invitați să audieze momentul artistic pregătit de Grupul ″Amicii‶, sub îndrumarea profesorului Costin Retea. Biserica a fost arhiplină, iar enoriașii au fost încântați de concertul emoționant dedicat Zilei Mamei. Programul a inclus mai multe cântece și poezii dedicate mamelor. Prezente la eveniment, mămicile micilor artiști au fost vizibil emoționate de momentul dedicat lor.

Concertul marca ″Amicii‶ s-a aflat deja la a doua ediție. Primul spectacol a avut loc de Crăciun. Momentele cultural-artistice pregătite de grupul de chitariști sunt rezultatul colaborării dintre profesorul Costin Retea, Parohia ″Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil‶, reprezentată de preotul Constantin Daniel Vasile, alături de preoteasa Georgiana Vasile și Biblioteca Comunală ″Dumitru Cerna‶, reprezentată de bibliotecarul Vanda Dumitrache.

Micii chitariști au deja un public al lor

Grupul ″Amicii‶ Cerna s-a format în luna iulie, anul trecut, alăturându-se astfel membrilor mai vechi din localitățile Greci, Jijila și Măcin, care s-au înscris în urmă cu patru ani. La Cerna sunt două grupe în formare, cu 11 copii înscriși, cel mai mic dintre chitariști având doar șapte ani. Profesorul Costin Retea vine din Capitală la fiecare două săptămâni pentru a-i pregăti pe micii artiști, iar copiii sunt încântați că au șansa de a cânta la chitară, mai ales că au deja un public fidel – enoriașii de la bisericile din zonă. Ei își doresc însă să ajungă și pe scene mai mari, iar îndrumătorii lor spun că au toate șansele. ″Pentru copii este un pas înainte. Profesorul Costin Retea este ginere de preot și de aceea ne bucurăm de această colaborare cu bisericile. Le dorim însă să fie văzuți de cât mai multă lume pentru că sunt cu adevărat talentați‶, ne-a declarat Vanda Dumitrache, bibliotecarul comunei Cerna, care a cântat la chitară alături de tinerii muzicieni.

La finalul concertului, îndrumătorul grupului a primit o icoană din partea preotului Constantin Daniel Vasile, iar cei mici au fost răsfățați cu dulciuri.

Prof. Costin Retea este originar din Jijila. Este de profesie teolog, dar și instrumentist/ solist în Corala bărbătească ″Cantus Domini‶ București.

Și în cazul său s-a dovedit că așchia nu sare departe de trunchi. Costin Retea îl moștenește pe tatăl său prof. Ionel Retea, la rândul său profesor de muzică și chitară. Arta muzicală predată nu constă doar într-un singur instrument, chitara. Într-adevăr, după cum mărturisește, aceasta este prima dragoste, dar predă și din operele pentru pian ale marilor compozitori de muzică clasică și canto, cât și din domeniul folcloric sau al muzicii ușoare.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *