Minoritățile de pe plan local au sărbătorit de ziua lor prin fotografia colectivă pe treptele Bisericii ″Schimbarea la față‶, devenită tradiție de ani buni.
Apelul a fost lansat online, pe Facebook, de președintele Comunității Elene ″Elpis‶ Constanța, Anton Traian-Antoniadis. ″Hai să dăm mână cu mână pentru fotografia din cartea de istorie a orașului unde nu contează religia, sexul, etnia sau condiția socială. Să arătăm tuturor că tărâmul dobrogean înseamnă comuniune și armonie. Să fim mândri și să arătăm tuturor că în Constanța, pe treptele primei biserici creștin-ortodoxe oameni de suflet se strâng anual pentru o fotografie emblematică ducând mai departe tradiția orașului și locuitorilor lor spre amintire‶, a scris Antoniadis.
Pe 18 decembrie, la prânz, de Ziua Minorităților Naționale, sute de constănțeni s-au strâns pe treptele Bisericii Grecești pentru deja celebra fotografie de grup. Membrii comunităților etnice din oraș și-au dat apoi mâinile și au dansat Hora Unirii. Mulți dintre cei prezenți au venit îmbrăcați în portul popular specific etniei din care fac parte.
Lupu: ″Minoritățile au contribuit la formarea statului român modern‶
La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților județene, printre care și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. ″Cinstim, astăzi, rolul esențial pe care toate minoritățile naționale îl au în societatea noastră. Interculturalitatea, ca expresie a dialogului între comunităţi cu valori culturale diferite, contribuie la o convieţuire armonioasă, bazată pe respect reciproc. Este o diversitate etnică remarcabilă, care, de-a lungul timpului și-a pus profund semnătura asupra dezvoltării societății noastre. Trebuie sa încurajăm dialogul intercultural, comunicarea și cooperarea dintre culturi! Această zi reprezintă un motiv în plus de a evidenția aportul minorităților naționale la moștenirea culturală comună și a contribuției acestora la construirea statului român modern. Pe această cale, doresc încă o dată să transmit întreaga consideraţie minorităţilor naţionale din România! La Mulți Ani!‶, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța.
Scurt istoric
Ziua Minorităţilor Naţionale din România este sărbătorită anual la 18 decembrie. La această dată, în1992 a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”, se arată pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice. România sărbătorește această zi din 1998. Minorităţile etnice din ţara noastră sunt formate din: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.