Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Consilierii judeţeni s-au reunit marți, 20 decembrie, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi a vota cele 26 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.

Un prim punct dezbătut a fost cel cu privire la desemnarea administratorilor provizorii ai Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța. În luna noiembrie, consilierii județeni au hotărât transformarea regiei în societate comercială pe acțiuni, până cel târziu în luna aprilie 2023, cu unic acționar Consiliul Județean Constanța. Având în vedere că în data de 23 decembrie 2022 expiră mandatul actualilor administratori provizorii, se impunea desemnarea unor noi administratori interimari. Astfel, componența consiliului de administrație este următoarea: Adrian Labeș, Nicolae Constantin, Dorel Sauciuc, Adrian Gorcea și Sorin-Lucian Ionescu.

Noi membri în CA-ul Spitalului de Urgență

Numirea unor membri în Consiliul de administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, precum și în cel al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, au fost alte două proiecte de hotărâre adoptate. În urma unor modificări legislative apărute de curând, se impunea desemnarea unui al treilea membru ca reprezentant al Consiliului Județean Constanța și a unui membru supleant, în consiliile de administrație ale celor două instituții medicale. Asfel, au fost desemnați Stelică Caprinciu ca membru și Petre Epure membru supleant pentru Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, iar pentru Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanta au fost desemnați Abdurefi Semiran membru, iar Cristian Bălașa și Alexandru Dima ca membri supleanți.

Muzeul de Artă Populară, în ograda CJC

Totodată a fost adoptată și hotărârea ce vizează trecerea „Muzeului de Artă Populară” din domeniul public al UAT Municipiul Constanța, în domeniul public al UAT Județul Constanța. În domeniul cultural, județul Constanța beneficiază de un bogat patrimoniu și de o infrastructură bine dezvoltată. Muzeul de Artă Populară Constanța este o instituție de cultură muzeală ce are ca principală activitate studiul științific al etnografiei Dobrogei. Prin exponantele și cercetările sale, este un muzeu al identității dobrogene și un martor fără echivoc al multietnicității sătești, care sunt parte integrantă a progresului și evoluției actuale. Potrivit reprezentanților CJC, pentru completarea și oferirea unui pachet cultural turistic cât mai complet, se impunea ca această instituție de cultură să se alăture celor deja existente în patrimoniul instituției județene.

Salarii actualizate în raport cu inflația

Un proiect important dezbătut și aprobat a fost cel cu privire la stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Constanța, începând cu 01.01.2023. Potrivit CJC, salariile de bază ale funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al CJC sunt în prezent la nivelul anului 2018. Din cauza nivelului ridicat al inflației anului 2022, s-a impus stabilirea unor noi niveluri salariale pentru personalul aparatului de specialitate al CJC, cu respectarea prevederilor legislative. Salariile de bază sunt stabilite pe funcții, grade/trepte profesionale, iar media cu care se majorează veniturile, începând cu 01.01.2023, este de aproximativ 11%. De asemenea, tot în ședința de astăzi au fost aprobate hotărârile privind stabilirea salariilor de bază ale angajaților Direcției Generale de Evidență a Persoanelor Constanța, precum și ale celor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

RAJDP a încheiat pe plus

Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a vizat rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome de Drumuri și Poduri Constanța. RAJDP Constanța a încheiat exercițiul financiar pe anul 2022 cu un profit brut de 1.017,85 mii lei. Totodată, consilierii județeni au votat rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța. Acesta a fost majorat cu suma de 19.340.982 lei, de la 886.886.313 lei la 906.227.295 lei. De asemenea, au mai fost adoptate încă două rectificări bugetare pentru două instituții culturale subordonate Consiliului Județean Constanța. Vorbim despre bugetul Teatrului de Stat Constanța,  majorat cu suma de 3.624.375 lei și cel al Teatrului pentru Copii și Tineret ″Căluțul de Mare‶ Constanța, majorat și el, cu suma de 2.206.417 lei.

Teatru pentru copii la Delfinariu și un nou centru medical

 Aleșii județeni au aprobat și indicatorii tehnico-economici, faza SF/DALI, în vederea depunerii spre finanțare a trei investiții. Proiectul ″Construirea și dotarea Teatrului pentru copii și tineret în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța‶, cu o valoare totală de 42.250.982,03 lei fără TVA, a făcut obiectul unei prime hotărâri de consiliu. Investiția prevede reralizarea unui imobil reprezentativ cultural și educativ pentru municipiul Constanța.

În prezent, județul Constanța nu deține un centru medical cu o abordare particulară a afecțiunilor cronice privind nutriția și tuburările metabolice. Pornind de la această necesitate s-au pus bazele proiectului ″Construire corp nou – Centru de Diagnostic, tratament și cercetare în Nutriție și Sănătate – Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța‶. Conform indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a investiției se ridică la 78.997.010,59 lei fără TVA. Acest proiect a fost cea de-a doua hotărâre de pe ordinea de zi adoptată cu unanimitate de voturi. Cel de-al treilea proiect, pentru care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, constă în reabilitarea Bibliotecii Județene I. N. Roman Constanța. Valoarea totală a investiției este de 50.186.976,89 lei fără TVA.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *