Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Comuna Cerna a acționat în instanță firma care a câștigat licitația pentru proiectarea și construirea căminului cultural. Din cauza refuzului constructorului de a se apuca de treabă la timp după ce a obținut contractul privind ridicarea noului centru cultural, primăria s-a văzut nevoită să dea în judecată societatea Conel Sol Expert SRL.

″I-am acționat în instanță. Investiția era de aproximativ 200.000 de euro, iar finanțarea a fost obținută prin GAL Munții Măcinului (n.r. GAL – Grupul de Acțiune Locală). În primăvară trebuiau să înceapă, în perioada februarie-martie. Prima dată au invocat condițiile meteo nefavorabile. Apoi au motivat că a început războiul, de parcă începuse la Cerna războiul.‶, ne-a declarat primarul comunei Cerna, Petre Șopu.

Constructorul: ″N-am putut să ne încadrăm în bani‶

Contactați telefonic, reprezentanții SC Conel Sol Expert SRL au declarat că au refuzat să se mai ocupe de construirea căminului cultural din Cerna pe motiv că în studiul de fezabilitate lucrările ar fi fost subevaluate, iar costurile finale ar fi fost cu mult mai mari decât finanțarea aprobată. ″Am ofertat, am făcut proiectul tehnic, iar în baza proiectului au ieșit valori mult mai mari. Am încercat, pe cale amiabilă, să vedem dacă suplimentează, dar n-au vrut și ne-au spus să ne încadrăm în banii ăia. N-am putut să ne încadrăm în bani. Preferăm să plătim garanția de bună execuție, decât să pierdem o sută de mii de euro. SF-ul (n.r. studiul de fezabilitate) a fost prost întocmit de firma care l-a făcut, investițiile erau de 400.00 euro, nu de 200.000 euro. Cu actualele creșteri, cu tot, se ajungea la 500.000 de euro. Cum să vă zic, aveau buget de Dacie și au vrut Mercedes. Deci proiectul ăsta mă bagă în faliment.‶, a afirmat Stelian Cioti, directorul SC Conel Sol Expert SRL.

Primarul Șopu: ″Nu era legal ce au cerut‶

Primarul comunei Cerna afirmă însă că reprezentanții firmei ar fi cerut bani în plus atât pe materiale, cât și pe manoperă, deși costurile pentru aceste servicii nu puteau fi majorate. ″Au cerut acte adiționale pe motiv că s-au scumpit materialele, dar au cerut în plus și pentru manoperă. Nu a fost corect ceea ce au cerut, iar noi nu am putut să aprobăm așa ceva. Nu era legal. Și tot așa, din cauza faptului că au tot amânat, s-a pierdut finanțarea‶, ne-a declarat primarul comunei Cerna, Petre Șopu.

Pretenții aberante din partea constructorului

Există, se pare, o adevărată practică printre unii constructori, de a veni cu oferte economice tentante pentru autoritățile locale și de a câștiga licitațiile tocmai în baza acestor prețuri avantajoase comparativ cu alți concurenți, pentru ca mai apoi să ceară semnarea de acte adiționale prin care solicită bani în plus. Iar aceste pretenții exagerate duc automat la blocarea investițiilor, dacă administrația locală nu are de unde să aprobe majorări. Cu atât mai mult cu cât pretențiile constructorilor sunt de-a dreptul aberante: mai mult decât dublul valorii estimate inițial, în cazul de față.

Cămin, sală de sport și dispensar, finanțate prin CNI

Chiar dacă a întâmpinat aceste piedici neprevăzute, primarul Petre Șopu va redepune spre finanțare proiectul privind construirea noului centru cultural, la Compania Națională de Investiții (CNI).

Tot prin CNI va fi ridicat un alt obiectiv important pentru comunitate. Este vorba despre o sală de sport cu o capacitate de 160 de locuri. ″Va fi o sală de sport multifuncțională, de mărime medie. S-a făcut licitația și în viitorul apropiat așteptăm să înceapă lucrările‶, a afirmat primarul. Noua sală de sport va fi amplasată în zona terenului de sport situat la ieșirea din Cerna spre Măcin.

Pe amplasamentul vechiului teren de sport, administrația locală va construi un dispensar, finanțat de asemenea prin CNI, potrivit autorității locale.

Primăria Cerna va construi și un centru social pentru femei abuzate, bătrâni și alte categorii de persoane defavorizate. Potrivit primarului Șopu, unitatea va acorda servicii temporare de asistență socială persoanelor aflate la nevoie. ″Va fi o zonă de tranzit pentru persoanele defavorizate. Vor beneficia aici de servicii sociale și apoi vor fi îndrumate către instituțiile competente‶, a precizat Petre Șopu. Potrivit edilului, Consiliul Județean Tulcea va construi la Cerna un al doilea stabiliment pentru servicii sociale. Pentru acest edificiu se va aloca jumătate din suprafața terenului de sport.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *