Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Mult așteptatul concert al Corului Național de Cameră ″Madrigal – Marin Constantin‶, organizat pe faleza de la Cazino cu ocazia Sfintei Mării, a lăsat un gust amar în rândul copiilor din Programul Național Cantus Mundi, care trebuiau să urce pe scenă alături de soliștii emblematicei formații corale. Din cauza furtunii care a inundat faleza pe 15 august, repetițiile au fost anulate, iar momentul copiilor constănțeni invitați să facă parte din program a fost sacrificat de către organizatori.

Rodica Iftime, profesorul coordonator al Grupului vocal ″Giocoso‶, participant la Programul Cantus Mundi, se declară dezamăgită de faptul că munca și efortul copiilor au fost în zadar. ″Corul de copii (câțiva provin din “Giocoso”) a fost înlăturat, după ce m-am zbătut mult ca să-i adun de peste tot! – fiind în vacanță, în tabere, cu părinții în concedii etc. Am fost într-o permanentă agitație de vreo trei săptămâni, am repetat, am dat/ trimis/ răspuns la zeci de telefoane și mesaje, ceea ce înseamnă timp! Precizez că din partea noastră era voluntariat!‶, afirmă profesorul Rodica Iftime într-o postare pe Facebook.

Copiii au renunțat la tabără

Mai mult decât atât, pentru a urca pe scenă alături de Corul Madrigal, unii dintre copii au renunțat chiar la a se mai duce în tabere.

″Copii, părinți, profesori, cu toții am făcut niște eforturi, sacrificii (unii aveau programate vacanțe la care au renunțat), iar acum suntem foarte dezamăgiți de această decizie nedreaptă și neprofesionistă a organizatorului. Mă gândesc: realizează, oare, ce impact a avut asupra copiilor o asemenea veste? Ce exemplu să ia ei de la acești adulți? Cu toții credeau ca vor urca pe scenă alături de niște sfinți, îngeri, intangibili… Doamne, și cât entuziasm, câtă bucurie și nerăbdare de a participa la eveniment! Dar totul s-a prăbușit, fără pic de empatie din partea celor care m-au contactat, m-au lăudat și felicitat pentru implicare, iar de azi nu mai răspund nici la mesaje. (…) Concluzie: e trist să nu-ți pese de alții!‶, a scris coordonatoarea copiilor constănțeni pe pagina de socializare.

Organizatorii au fost de neclintit

Din cauza furtunii care a inundat faleza de la Cazino, concertul programat să aibă loc pe 15 august a fost anulat, iar organizatorii au decis ca ambele spectacole să aibă loc pe 16 august, unul la ora 17.00, unul la ora 21.00. ″Pe noi ne-au anunțat pe 16, undeva pe la ora 10.00, că nu vor mai urca pe scenă copiii. Este vorba despre 30 de copii cu vârste între 6 și 12 ani, doi de 14, pe care ne-am străduit cu greu să-i strângem laolaltă în această perioadă. Momentul nostru ar fi durat câteva minute, pregătisem cântecul ″Baba Yetu‶, în traducere ″Tatăl nostru‶. În ciuda insistențelor mele, organizatorii au fost de neclintit. Noi apucasem să facem o repetiție cu dirijorul secund, iar dumnealor ne-au transmis că este nevoie de două-trei repetiții ca să poată urca pe scenă. Am vrut să rămână o amintire frumoasă pentru copii care, din păcate, au fost dezamăgiți‶, a mai spus Rodica Iftime.

Spectacolele, bifate pentru bani

Concertul susținut de Corul Madrigal a fost plătit de Primăria Constanța. De prisos să spunem că primarul Vergil Chițac nu răspunde la telefon. Contactat telefonic pentru un punct de vedere legat de faptul că cei mici au fost umiliți chiar la ei acasă, pe banii părinților lor, dacă avem în vedere faptul că spectacolul este susținut de contribuabili, viceprimarul Ionuț Rusu a pus totul pe seama vremii și ne-a îndrumat pentru mai multe detalii către regizorul spectacolului. Există voci care susțin că pentru a putea fi plătite concertele ar fi fost nevoie musai de prezența unor copii care să cânte pe scenă alături de Madrigal pentru că în caietul de sarcini aferent contractului se specifică acest aspect. Întrebat despre acest amănunt, vicele Ionuț Rusu ne-a declarat că nu cunoaște în detaliu situația, îndrumându-ne către Mihaela Popescu, directorul Direcției de Cultură și Sport din cadrul Primăriei Constanța. La rândul său, aceasta ne-a invitat să cerem informații printr-o adresă scrisă, la care încă nu ni s-a răspuns.

‶Performanța și excelența‶ Madrigal au primat

Pentru a afla de ce a fost eliminat din spectacol momentul copiilor constănțeni, l-am contactat pe Emil Pantelimon, managerul Corului de Cameră Madrigal, regizorul spectacolului. ″Totul s-a întâmplat din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Nu a mai fost timp pentru repetiții și nu puteam să lăsăm copiii să se prezinte într-o lumină nefavorabilă. Corul Madrigal repetă zilnic pentru spectacole. Performanța și excelența sunt principalii pioni care ne ghidează de 60 de ani. Copiii din Constanța sigur vor mai apărea pe viitor în spectacolele Corului Madrigal. Vă dați seama că înțeleg ce a însemnat pentru ei acest fapt, și eu sunt părinte și lucrez cu foarte mulți copii. Va fi o prioritate pentru noi să-i implicăm în spectacolele viitoare‶, ne-a declarat Pantelimon. El a precizat că la spectacol trebuiau să fie prezenți și copii de la București, iar autocarele ar fi fost întoarse din drum când a avut loc furtuna. ″A fost o furtună cum e greu de imaginat că ar fi putut avea loc. Corul Madrigal de obicei nu cântă afară. Aici au fost puse la punct o multitudine de detalii tehnice pentru ca spectacolul să se desfășoare în condiții de siguranță pentru actul artistic. Vântul a bătut cu rafale de 20 de metri pe secundă, orga, care cântărește două tone, a fost mutată 25 de metri. Echipa tehnică a făcut eforturi mari ca într-o zi și o noapte să repună totul în scenă. Pagubele la echipamente sunt de aproximativ 15.000 de euro. TVR trebuia să transmită evenimentul în direct, dar acest lucru nu a mai fost posibil‶, a adăugat Emil Pantelimon.

Share:

1Comentariu

  • Silvia POpescu, august 17, 2022 @ 5:51 pm Reply

    Din raspunsul organizatorilor inteleg ca daca n-au putut veni copiii din Bucuresti , Madrigalul nu-si stirbeste prestigiul cintind cu niste copii provinciali, prin urmare stati acasa . Foarte trist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *