Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Lansare de carte la biblioteca comunală din Cerna, județul Tulcea. Poeta Lili Chera a revenit în localitatea natală pentru a prezenta cititorilor cel de-al cincilea volum de poezii care-i poartă semnătura.

În prezența unui public numeros, format atât din locuitori ai comunei Cerna, cât și din colegii săi – membrii Cenaclului literar “Mircea Eliade” din Cernavodă, autoarea a oferit pasionaților de poezie câte un exemplar din cartea “Ultima filă”.

“Eu, Lili Chera, am venit pe lume în vara anului 1967, într-o familie de oameni modești, muncitori, cu principii morale și credință în Dumnezeu. Am făcut școala primară în satul meu natal, Cerna, apoi am continuat liceul în orașul în care locuiesc, Cernavodă. Mi-am petrecut copilăria pe frumoasele meleaguri dobrogene, alături de părinții și frații mei. Atmosfera autentică a satului dobrogean a avut o influență benefică asupra creșterii și dezvoltării mele.”, mărturisește autoarea în prefața uneia dintre cărțile sale.

La evenimentul desfășurat pe 7 august a participat, alături de bibliotecara Vanda Dumitrache – gazda evenimentului, și Dumitra Petrică, autoarea volumului “Cerna – Pagini de monografie locală”, cea care și-a dedicat întreaga viață și pricepere Bibliotecii comunale Cerna și multor generații de elevi dornici să descopere lumea prin intermediul cărților.

“Din fiecare filă transpare elegiacul. Liliana noastră este copleșită de nostalgia copilăriei, a tinereții, a iubirii pierdute. Eul său liric exprimă sentimente complexe, dar cu atât mai simple, accesibile cititorilor. Dintre metafore zărim sufletul său de copil: sprințar, vioi, neliniștit, care nutrește întotdeauna speranță”, a declarat Dumitra Petrică în deschiderea evenimentului.

„Lacrima unui suflet”, „Renegată de iubire”, “Carmen Feminae” (co-autoare), “Spini opaci – Roze Inerte – Nonsens” sunt volumele care precedă „Ultima filă”. Fiecare dintre colegii cernavodeni ai Lilianei Chera au recitat poezii din cele cinci volume sau au vorbit despre personalitatea complexă a autoarei. Părintele Dumitru Chivu, coordonatorul Cenaclului literar “Mircea Eliade” din Cernavodă, a evocat cu acest prilej personalitatea lui Panait Cerna pentru omagierea căruia cernavodenii au fost prezenți și anul trecut la Cerna, când s-au împlinit 140 de ani de la nașterea poetului dobrogean.

Poezii au recitat și copiii din cadrul Școlii generale “Panait Cerna”, care au pregătit, sub îndrumarea Vandei Dumitrache, un moment artistic special pentru eveniment.

Lili Chera și-a reîntâlnit cu această ocazie prietenii din copilărie. Revederea a fost una emoționantă. Teodora Sava, fiica unei prietene a autoarei, a venit cu o poveste și o poezie în meglenoromână, limba maternă a poetei. Interpretarea ei i-a încântat pe oaspeți, care au fost poftiți apoi să guste din preparatele tradiționale dobrogene și cu specific meglen. La final, autoarea a oferit cărți cu autograf celor prezenți.

Iată câteva versuri din volumul “Ultima filă”:

Și totuși

Renaștem din propria sevă

Puternici drepți mult mai buni

Iubirea din noi re-cultivă

Crearea autenticei lumi


Ancorați de un vis năzuim

La o stea ce de drept ne-aparține

Prin oceanul de gânduri pășim

Chiar de căile ne sunt străine


Ne îndeamnă dorința deplină

Pe căi învăluite-n mister

Fericirea ne inundă divină

Când ne-atingem steaua pe cer


Și totuși mai pică o frunză

Când vântul grăbit a lovit

Desprinzându-se lin se amuză

Se întoarce de unde-a venit


Și totuși există speranță

În iarbă în frunze în noi

În ochi ce-i deschizi dimineață

În zile cu soare în zile cu nor

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *