Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

“Accesul în toate zonele care nu sunt esențiale se face doar folosind certificatul verde, deținut fie de persoane vaccinate, fie trecute prin boală”, este declarația secretarului de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Arafat a anunțat în urma ședinței de Guvern din această seară lista restricțiilor ce vor intra în vigoare de luni pentru o perioadă de 30 de zile. Cu alte cuvinte, cei care vor să meargă la mall o vor putea face doar în baza unui certificat verde. Șeful DSU a precizat că persoanele nevaccinate nu vor putea intra în mall nici pentru a merge la magazinele alimentare din interior, nici la farmacie. De asemenea, dacă vor vrea să se vaccineze vor trebui să opteze pentru orice centru de vaccinare, în afara celui din mall. Copiii aflați sub vârsta vaccinării nu au voie în centrele comerciale decât însoțiți de un adult posesor de certificat verde.

Noua hotărâre a Consilului Național pentru Situații de Urgență prevede și carantină de noapte pentru nevaccinați. Persoanele aflate în această situație nu vor avea voie să circule între orele 22.00-5.00. Șeful DSU a precizat că, în orele de interdicție, nevaccinații nu au voie să plece din localitate. Pot părăsi localitatea doar în cazuri excepționale, cu declarație pe propria răspundere.

Sunt interzise în următoarele 30 de zile și evenimentele private: nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri etc. De asemenea, sunt interzise și concertele și toate evenimentele desfășurate în aer liber.

Cinematografele și teatrele vor funcționa la o capacitate de 30%, iar intrarea se va face doar pe bază de certificat verde.

La fel se va intra și în restaurante, care vor funcționa până la ora 21.00, cu o capacitate de 50%.

Magazinele vor fi deschise în intervalul 5.00-21.00. Livrarea la domiciliu este persmisă și după ora 21.00, toată noaptea.

Certificatul verde este obligatoriu la intrarea în instituțiile publice pentru toți vizitatorii. Arafat a precizat că accesul se poate face însă și pe bază de test plătit din banii personali ai celui care are treabă în instituția respectivă. El a subliniat că pentru cei nevaccinați, în cazul în care au nevoie să meargă să plătească taxele și impozitele, de pildă, autoritatea în cauză ar trebui să asigure un ghișeu pentru ei sau să amâne aceste dări.

Este nevoie de certificat verde și la intrarea în toate clădirile private cu peste 50 de persoane. De asemenea, este posibil ca certificatul verde să devină în curând obligatoriu în colectivele cu peste 50 de persoane. Această prevedere ar fi inclusă, potrivit lui Arafat, într-un proiect de lege aflat deja în dezbatere în Parlament.

Toate unitățile de învățământ vor intra în vacanță pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția creșelor. În cazul universităților există recomandarea de desfășurare online a cursurilor sau de intrare în vacanță

Arafat a precizat că în această perioadă se recomandă telemunca. Angajatorilor li se pune în vedere în această perioadă ca 50% din personal să lucreze de acasă, în schimburi sau decalat astfel încât să se reducă pe cât posibil mobilitatea și interacțiunea între persoane.

În ce privește următoarea vacanță și minivacanța ce va urma, Arafat a precizat că în unitățile de cazare se va intra doar pe bază de certificat verde, testul nefiind valabil pentru șederea la hotel.

Masca va fi obligatorie, începând de luni, în interior și în exterior. Excepție fac activitățile sportive, însă evenimentele de acest gen se vor desfășura fără spectatori.

În ce privește activitățile religioase, CNSU a stabilit că certificatul verde nu este obligatoriu pentru mersul la biserică. Se stipulează însă obligativitatea purtării măștii și asigurarea unui spațiu de doi metri pătrați pentru fiecare persoană.

 

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *