Primăria Constanța a demarat licitațiile pentru modernizarea magistralelor preluate de la CET.
După ce în luna august a fost demarată licitația pentru Magistrala II, zilele acestea a fost publicat anunțul pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea rețelelor termice primare/ transport a energiei termice din municipiul Constanța – Etapa I”. Mai exact, contractul se referă la execuția lucrărilor pe Magistrala I, inclusiv la serviciul de proiectare – PAC (Proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții), PT (Proiect tehnic), DDE (Detalii de execuție) și asistență tehnică.
Etapa I vizează reabilitarea a 21,605 km traseu aparținând Magistralei I, precum și breteaua de legătură dintre cele două magistrale. Valoarea contractului este de 89.745.952,95 lei, adică aproximativ 18,1 milioane euro.
Etapa II vizează reabilitarea a 12,716 km traseu aparținând Magistralei II, precum și breteaua de legătură. Valoarea acestui contract este de 90.304.600,4 lei, adică aproximativ 18,2 milioane euro.
Magistrala I cuprinde următoarele zone:
Complex Anda, Km 4-5, Km 5, Doraly Mall, Viile Noi, Poarta 6, Spitalul CFR, Faleză Sud, Piaţa Farului, Abator, Complex ICH, Gara CFR, Spitalul Municipal, Policlinica 2, Casa de Cultură, Şcoala nr.11, Centru, Peninsulă, Tomis Mall, Piaţa Griviţei, Piaţa Unirii, Poliţia Municipiului, Muzeul de Marină, Casa de Pensii, Starea Civilă, Zona Zorile, Teatrul Liric, Sala Sporturilor, Spitalul Militar, Piaţa Chiliei, Tomis I, Tomis II, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Flămânda, Capitol.
Magistrala II include cartierele Inel II, Tomis Nord, Tomis III, Faleză Nord, zona Dacia.
Finanțare prin POIM
Procedura de atribuire a contractului de achiziție publică este inițiată sub incidența unei clauze suspensive, în sensul că încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de obținerea finanțării lucrărilor din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) si/sau alte surse de finantare legal constituite. Semnarea contractului ce face obiectul procedurii de atribuire este posibilă doar în situația în care se respectă dispozițiile referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidența legislației privind finanțele publice. În cazul în care, indiferent de motive, contractul de finanțare aferent obiectivului de investiții ce face obiectul procedurii de atribuire nu este încheiat/semnat, autoritatea contractantă poate anula procedura de atribuire, încheierea contractului de achiziție publică fiind imposibilă în lipsa unui contract de finanțare valabil care să certifice obținerea finanțării lucrărilor din fondurile europene nerambursabile. În anunț se mai precizează că ofertanții din cadrul procedurii acceptă utilizarea condiției suspensive de mai sus, asumându-și întreaga răspundere în raport cu eventualele pierderi pe care le-ar putea suferi în situația descrisă. De asemenea, se mai specifică faptul că autoritatea contractantă a întreprins toate diligențele necesare în vederea obținerii finanțării și estimează un termen estimativ de o lună până la data semnării contractului cu autoritatea de management pentru POIM.
Modelul Oradea
Precizăm că această inițiativă, ca Primăria Constanța să se ocupe de reabilitarea magistralelor de distribuție a agentului termic, a fost demarată în mandatul trecut, când fostul primar, Decebal Făgădău, a luat legătura cu Ilie Bolojan, primarul PNL de la Oradea pe atunci, unde un astfel de proiect a fost implementat cu succes.