Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

  • După ce Emiliei Mihăilă i-a fost prinsă mâna la ușă în timp ce încerca să facă rost de informații de la primarul care se ferește de presă, Vergil Chițac a postat un text batjocoritor la adresa jurnalistei
  • Edilul Constanței a postat pe pagina sa de Facebook imagini trunchiate de pe camerele de luat vederi din Primărie, așa încât să pară că incidentul nici nu s-a petrecut
  • Ziarista de la Radio Sky este afectată de valul de hate din online, iar comentariile răutăcioase vin în cea mai mare parte de la colegii și susținătorii primarului

Într-o lume în care instituțiile publice, în mare parte, ne servesc informațiile exclusiv prin comunicate de presă și își ferecă ușile la propriu în calea jurnaliștilor mai băgăcioși, libertatea presei are de suferit.

Primăria Constanța și-a inflamat canalul de Facebook de atâtea și atâtea postări menite să le aducă o urmă de satisfacție constănțenilor dezamăgiți, dezgustați de-a dreptul de actuala administrație. Online-ul e una, iar realitatea cu totul alta. Constanța arată în prezent ca un platou de filmare unde urmează parcă a se turna o continuare a seriei ″Destinație finală‶. Locuitorii Constanței ar merita premiați pentru că supraviețuiesc orașului dinamitat de fantomele unor excvatoare și ale unor muncitori, care apar două-trei zile și dispar câteva luni de pe șantierele de lucrări veșnic ″în lucru‶. Unii șoferi au căzut de-a dreptul cu mașina în șanțurile marca Chițac, căci acesta pare a fi brand-ul acestei tentative de primar. Alții, pietoni prin tranșee s-au ales cu entorse, dar Slavă Domnului că nimeni n-a pățit nimic grav.

Întrebările presei îl incomodează grav pe Chițac

În această letargie, sub dărâmături, orașul abia mai respiră. Constanța zace de-a dreptul sufocată de săpături perpetue. Este un trup muribund în a cărui inimă ″Dracula‶ își înfige țărășul din nou și din nou. Și din nou. O parte din presă preia comunicatele servite pe tavă de îmbălsămătorii imaginii boțite a lui Chițac și le dă mai departe publicului cititor. Alții însă, mai curajoși, vechi în ale meseriei de gazetar, se duc la Primărie, să-l tragă de mânecă pe Chițac. Să-l întrebe: de ce nu merge aia, de ce nu merge ailaltă sau de ce a plecat city managerul care susținea că lucrează cu legea în mână? Deci, de ce? Asta a întrebat și colega noastră de la Radio Sky, Ema Mihăilă, pe care o cunosc de când am intrat în presă, prin 2003, ca pe un vajnic apărător al dreptului la informație și al libertății presei. Iar ea a intrat în breaslă cu mulți ani înainte. Ema este un jurnalist cu întrebări incomode, care îi deranjează al naibii de tare pe cei care au ceva de ascuns. Ea mereu mai are câte o întrebare la finalul unei conferințe, când lumea se pregătește să plece. Își face meseria cu pasiune și este dedicată doar publicului ascultător.

Text batjocoritor la adresa jurnalistei strânse cu ușa

Zilele trecute, primarul – care ne minte continuu că orașul va fi bine, susținând cu și mai mult tupeu că urbea candidează la titlul de cea mai frumoasă destinație a anului 2023 – a postat niște imagini trunchiate, în care se observă cum Ema încearcă să obțină un punct de vedere oficial cu privire la un subiect, desigur, de interes public. Că doar nu încerca să înregistreze o declarație cu vocea dogită, care ne este binecunoscută, pentru a o lua cu sine, acasă. Imaginile – mincinoase prin faptul că au fost montate după bunul plac al responsabililor cu imaginea lui Chițac, care sunt în mod sigur aceiași, plătiți din bani publici, să distorsioneze realitatea pe pagina oficială de Facebook a primăriei – nu reflectă realitatea. Realitatea privind agresiunea pe care jurnalista a suferit-o cu câteva zile înainte, încercând să smulgă o informație reală din matracajul de minciuni cu care ne intoxică zilnic primăria. Emei i-a fost prinsă mână la ușă de către edil, care a încercat să scape de întrebări indiscrete, trântind-o neglijent în urma lui. Fără să-i pese că lângă umărul său se afla un om care încerca să-și facă meseria, o femeie cu o constituție firavă prin comparație cu el, jupânul stăpân pe uși, clădire de instituție publică și pe opinia legată la ochi a celor care îi dau like-uri și îl aclamă pe Facebook. Acesta este adevărul și nu imaginile incomplete puse pe rețeaua de socializare, însoțite de un text batjocoritor la adresa jurnalistei. Scris ″la caterincă‶. Așa cum ne ia pe toți. Pe toți locuitorii acestui oraș, în care nu locuiește și de rănile căruia este departe, departe la Eforie, și care nu îl dor. Așa cum ne dor pe noi, cei care îi traversăm zilnic arterele sparte. ″Imiaginile pe care le-au pus pe Facebook nu sunt complete. Mie mi-a fost prinsă mâna într-un alt unghi, nu în cele prezentate de ei, evident. Iar colegii mai vechi, care cunosc bine clădirea primăriei știu asta‶, ne-a declarat Ema.

Ema, afectată de valul de hate pornit de primar

Mizeria de text, din care nu merită să cităm aici, a stârnit un val de ură în online la adresa Emei – una dintre cei vreo zece pe care-i mai vedem pe teren, în ambiția de a oferi și altceva decât comunicate de presă trucate. Un ziarist cu atât mai prețios cu cât este din ce în ce mai rar. Redacțiile sunt pline de editori. De unii care ″editează perfect câteva fraze‶, vorba unei clasice în viață. Dar ei nu sunt jurnaliști. Cum nu este nici Esca, de pildă, și alții ca ea, care doar repetă informațiile obținute cu greu de colegii ei. Ei se numesc prompteriști, la birou, unde nu riști. Nu riști să îți iei uși trântite în față sau să-ți fie amenințată la propriu viața. Majoritatea celor pe care îi vedem la tv sunt oameni care n-au scris în viața lor o anchetă sau măcar o știre originală, care să provoace reacții, demisii, să schimbe ceva în țara asta. Ema este omul care luptă pentru adevăr și are de suferit pentru asta. ″M-au afectat foarte tare reacțiile din comentarii (n.r. comentariile aferente textului zeflemitor postat de Chițac cu scopul de a-i spăla onoarea). Îmi pregătisem seara ceva să mânânc și nu am mai putut. Nu știu de unde atâta ură‶, mi-a declarat Ema sâmbătă.

Presa bate la uși trântite peste mâini sau încuiate de-a dreptul

La ultima vizită în clădirea Consiliului Județean, în care-și desfășoară activitatea și Primăria și Prefectura, jurnaliștii au observat că intrarea din sala ″Remus Opreanu‶ către Primărie este închisă, iar accesul se face pe bază de card. În trecut, presa avea cale liberă pe acolo, intrarea nefiind securizată cu astfel de noi tehnologii. Urmează, probabil, să vedem la Primăria Constanța intrare pe bază de amprentă. O singură amprentă. Cea a unui locatar din Eforie.

Contactat telefonic, primarul Chițac ne-a răspuns la întrebarea privind securizarea ușii care dă spre primărie, prin sms. El a negat că ar fi vreun sistem electronic care ține departe oaspeții nepoftiți, afirmând că intrarea se face pe bază de cheie și că e normal ca ușa să fie închisă.

″Nu există așa ceva… e o cheie care deschide ușa. În general stă închisă. De ce să fie accesul liber? Într-o instituție se intră și se iese printr-un singur loc‶, a scris primarul.

Un primar pe care nu-l prea vezi

De când s-a instalat în scaunul de primar, putem număra pe degete aparițiile în presă ale lui Chițac. Întâlnirile cu jurnaliștii sunt sporadice, iar atunci când se întâmplă, așa-numitul primar vine flancat de Ani Merlă, șefa îmbogățită din WC-urile ecologice pe vremea lui Mazăre, sau de alți șefi de direcții și servicii, a căror prezență este menită să dezinformeze, desigur, și mai mult. Să cauționeze minciuna. Să mistifice adevărul despre starea Constanței. Să spună că orașul e bine, sănătos, deși e pus la geam îmbălsămat. Și cu toate astea pute. Pute rău de tot.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *