Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

În doi ani și jumătate Constanța ar putea avea un nou stadion de fotbal. Primăria a anunțat astăzi că începutul lui 2023 va debuta cu demolarea vechiului stadion Farul.

Pe 28 decembrie va avea loc deschiderea ofertelor pentru selectarea operatorului care se va ocupa de demolarea actualei arene sportive. Numai lucrările de desființare a actualei construcții și de aducere a terenului la starea inițială vor costa 11 milioane lei și vor dura șase luni.

Reamintim că în luna octombrie a fost aprobat, prin hotărâre de Guvern, proiectul privind construcția noului stadion, care va purta numele lui Gheorghe Hagi. Capacitatea arenei va fi de 18.190 de locuri în tribune și va avea o suprafață desfășurată de 64.000 metri pătrați.

Investiția va fi suportată aproape în întregime de către Compania Națională de Investiții, care a alocat 474 milioane lei pentru construirea stadionului, contribuția municipiului Constanța fiind de numai 6 milioane lei. Din vechea arenă se vor păstra doar tribunele, care sunt realizate din piatră naturală.

Nu știu unde vor duce molozul

Potrivit directorului executiv al Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene din Primăria Constanța, Ani Merlă, autoritatea locală nu știe deocamdată unde se va depozita molozul rezultat din demolarea stadionului, având în vedere faptul că rampa de la Poarta 6, destinată deșeurilor din construcții, care aparținea primăriei, a fost închisă. Potrivit reprezentantei Primăriei Constanța, există alte depozite autorizate în acest sens, însă sunt la distanță și au tarife mari pentru că aparțin unor operatori privați.

Primăria Constanța are obligația să predea terenul liber de sarcini către CNI, iar, potrivit directoarei Merlă, în iulie-august este posibil să fie desemnat constructorul care se va ocupa de ridicarea noului stadion. Realizarea noii arene sportive va dura 24 de luni.

Trei proiecte de investiții

Potrivit directorului Ani Merlă, proiectul prevedea, conform studiului de fezabilitate inițial, trei investiții distincte în cadrul aceluiași complex sportiv: stadionul multidisciplinar, Arenele de tenis ″Simona Halep‶ și unități de cazare, plus centru spa pentru sportivi. Pentru că investiția era foarte amplă și presupunea costuri foarte mari, proiectul a fost împărțit în trei, iar CNI și-a luat angajamentul, deocamdată, doar pentru construirea stadionului. Noua arenă va avea piste pentru atletism outdoor și indoor, iar partea exterioară va fi amenajată ca platformă urbană cu unități de alimentație publică și zone de petrecere a timpului liber. Accesul va fi liber.

Stadionul ″Gheorghe Hagi‶ va fi construit conform reglementărilor UEFA pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4 (nivel maxim).

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *