Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Un român, plecat cu ani în urmă în Italia, este inivitat de onoare în cadrul expoziției ″Artizanat fără frontiere‶, ce se desfășoară zilele acestea la Torino. Prezentarea are loc în cadrul evenimentului ″Restructura‶ – cea mai importantă expoziție de construcții, renovare și restaurare din nord-vestul Italiei.

Manifestarea este organizată în perioada 18-20 noiembrie de Confederația Națională de Artizanat, sub patronajul Consulatului General al României la Torino. Reprezentantul țării noastre se numește Andrei Scripniciuc și este originar dintr-un cartier al localității Traian din județul Tulcea. Românul, care a copilărit la poalele Munților Măcin, participă la expoziția de la Torino cu ″Poarta Maramureșeană‶, un exponat realizat sută la sută din lemn reciclat. ″Absolut tot ce am făcut este cu material reciclat. Șindrila de pe poartă are 80 de ani și este recuperată din casa bunicilor soției. Am găsit patru pachete în pod, într-o stare aproape intactă. Le-am șlefuit puțin și așa am obținut culoarea aceasta deschisă‶, a precizat meșterul. Stâlpii porții au fost obținuți de la o fabrică ce presează tablă. Nu mai foloseau nimănui și s-a gândit să le dea o șansă, iar acum susțin o autentică poartă maramureșeană.

″Ideea mea de a mă ocupa de acest tip de lucrări a venit de la faptul că meșterii sunt pe cale de dispariție. La această poartă am lucrat un an de zile, câte două ore, după muncă‶, a adăugat Andrei Scripniciuc. El a subliniat că este autodidact, dar că pasiunea pentru artizanat i-a fost insuflată de un meșter care în copilărie îl învăța să prelucreze tabla. De acolo a deprins niște secrete pe care acum le aplică în hobby-ul său apreciat de italieni.

Lucrările vor fi expuse și în România

Meșterul român intenționează să organizeze personal o expoziție și în România, unde vor fi prezentate și alte lucrări artizanale care îi aparțin. Printre acestea se numără o căruță de la Fântâna Mare (n.r. sat din județul Constanța), o barcă ce va reprezenta Dobrogea și o căsuță din Bucovina. ″Căsuța în miniatură este fără bageac (n.r. horn). Mulți nu observă, dar sunt oameni care au privit-o și au remarcat că nu are. Și nu are pentru că multe dintre casele vechi, în stil bucovinean, nu aveau horn pentru că așa se afuma carnea în podul casei. Plus că fumul ajuta și la conservarea lemnului, îl proteja de dăunători, așa nu se mai apropiau carii‶, a afirmat Andrei Scripniciuc. Meșterul și-ar dori ca expoziția cu lucrări autohtone să includă și alte exponate miniaturale precum reproduceri după ″Coloana Infinitului‶, ″Masa Tăcerii‶, ″Poarta Sărutului‶ sau Cimitirul Vesel de la Săpânța. Românul, plecat cu mulți ani în urmă din țară, și stabilit în Italia împreună cu familia, este pasionat de tot ce înseamnă românism. El a devenit cunoscut în comunitatea din care face parte și pentru lucrările sale, dar și pentru Balul Gospodarilor organizat periodic la Torino, a cărui deviză este ″Nimic nu ne poate împiedica să fim români, oriunde ne-am afla‶.

Share:

1Comentariu

  • Maricica Juravle, noiembrie 20, 2021 @ 10:37 pm Reply

    Felicitarii Andrei!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *