Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Cea de-a XIX-a ediție a Taberei Internaționale de Pictură ″Lucian Grigorescu‶ a luat startul, la Medgidia. Evenimentul se desfășoară în perioada 17 – 25 august și reunește 15 pictori talentați din România, Turcia, Irak, Republica Moldova și Cipru de Nord.

Iată țările participante și artiștii plastici care-și vor pune pe șevalet inspirația și talentul, în cadrul evenimentului cultural devenit tradiție de aproape două decenii:

  • România: Adina Dogaru, Mircea Costea, Anda Tănasă, Eusebio Spînu, Dan Ion Cîrjoi, Gabriela Luca, Ioana Lavinia Streinu;
  • Republica Turcia: Mihriban Mirap, Bahri Genc și Kenan Ozgur;
  • Iraq: Fatimah Adil Jumaah Jumaah și Faten Farooq Mhmood Al Obaidi;
  • Republica Moldova: Olesea Enachi;
  • Rusia: Olga Getmanova;
  • Cipru de Nord: Feridun Isiman.

Festivitatea de deschidere a taberei a reunit, alături de artiștii participanți, iubitori de artă din municipiu și cursanți ai cercurilor de pictură. De asemenea, la eveniment au participat Niculae Păun, viceprimarul municipiului Medgidia, artinstructorul Mircea Costea și criticul de artă Alice Dinculescu. Prezentă an de an în tabăra de pictură, aceasta a vorbit despre cultura și arta dobrogeană.

″Lumina și culorile care transformă pământul‶

″Dobrogea semnifică un loc foarte special pentru istoria culturii românești. Dobrogea, ca motiv, atmosferă, senzație, înseamnă constituirea școlii naționale de pictură, căci fără Dobrogea, fără spațiul ei, ceea ce traducem prin lumină și culoare, n-am vorbi astăzi despre școala națională de pictură a României. Această aventură a început, la demararea secolului XX, prin descoperirea de către artiștii români a localității Balcic, care, la vremea respectivă, făcea parte din spațiul geografic al României. Ceea ce este special și continuă a fi special în pictura românească ce are ca temă Dobrogea este, nu apa, ci culorile luminii în strânsă relaționare cu pământul, lumina și culorile care transformă pământul Dobrogei. Astfel, Dobrogea a furnizat artiștilor ceea ce Sudul Franței a făcut. Date despre aceste lucruri avem în mod direct aici, la Medgidia, grație personalității lui Lucian Grigorescu, care aici se naște. Interesant este că în presa vremii s-a făcut o dată remarca, prin ′38 – ′40, că primarul Balcicului de la acea vreme a transformat vilegiatura în cultură. Medgidia, localitate dobrogeană, și ea un amestec interesant al populațiilor trăitoare de-a lungul și de-a latul Dobrogei, a pornit cu mare îndrăzneală să facă un lucru similar în urmă cu 19 ani, aducându-și aminte de o perioadă de glorie în care orașul se afirmase ca fiind matrița pentru ceea ce urma să fie tabăra națională de ceramică.‶, a declarat Alice Dinculescu.

Delta Dunării și Gura Portiței, surse de inspirație

După festivitatea de deschidere a taberei de pictură, artiștii au plecat în excursie de documentare la Gura Portiței și Delta Dunării. Așadar, pictorii au la dipoziție aproximativ o săptămână pentru a-și transpune pe pânză ideile. Conform regulamentului, fiecare artist plastic participant la tabără va lăsa în patrimoniul municipalității cel puțin două tablouri.

Rezultatele muncii artiștilor în tabăra de la Medgidia vor putea fi vizionate și apreciate în cadrul vernisajului care va avea loc joi, 24 august, în sala de festivități a Casei Armatei, începând cu ora 16.00. Până atunci, în perioada 21 – 23 august 2023, în intervalul orar 10.00 – 18.00, toți cei interesați pot vizita atelierul de lucru al artiștilor, situat la etajul trei al Hotelului Stadion.

 

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *