Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Ziua Națională a României a fost serbată și la Medgidia. Locuitorii municipiului s-au adunat cu mic, cu mare la Monumentul Eroilor pentru a participa la ceremonia dedicată zilei de 1 Decembrie.

Sărbătoarea a debutat cu defilarea detașamentului de onoare al Regimentului 53 Rachete Antiaeriene ″Tropaeum Traian‶ și a militarilor din cadrul Batalionului 911 Infanterie ″Capidava‶ Medgidia.

Alături de locuitorii orașului, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale, cadre militare în rezervă și în retragere, veterani de război, revoluționari, membri ai formațiunilor politice de pe plan local, elevi de la liceele din Medgidia, dar și reprezentanți ai comunităților turce și turco-tătare.

După momentul solemn al intonării Imnului Național a urmat ceremonialul religios săvârșit de preotul Petrică Ciobanu, protopopul Protoieriei Medgidia.

Rând pe rând, oficialitățile prezente la eveniment au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor, aducând astfel un pios omagiu tuturor eroilor care și-au sacrificat viața pentru neam și țară. Coroane de flori au depus și reprezentantele Asociației Soțiilor de Cadre Militare din Medgidia.

După încheierea ceremonialului militar și religios, locuitorii din Medgidia au participat la spectacolul organizat de primărie în Piațeta Decebal. Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de interpreta de muzică populară Maria Luiza Mih, alături de Ceterașii din Maramureș.

În ciuda vremii ploioase, publicul prezent la eveniment nu a ezitat să se strângă într-o antrenantă horă, urmată de servirea gustoaselor porții de fasole tradițională.

Scurt istoric al Marii Uniri

Anul acesta se împlinesc 104 ani de la Marea Unire. Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională, celebrăm Marea Unire din 1918, în urma căreia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România.

Transilvania, Banatul şi Bucovina s-au aflat în componența Austro-Ungariei, iar Basarabia în Imperiul Țarist. În 1918, însă, mariile imperii s-au prăbuşit, iar popoarele şi-au afirmat dreptul la autodeterminare. Barasabia a fost primul teritoriu românesc care s-a unit cu Regatul României. A urmat Bucovina, iar la 1 decembrie a venit rândul Transilvaniei.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *