O întreagă suită de manifestări a marcat Ziua Dobrogei în cele două județe ale regiunii: Constanța și Tulcea.
Ziua de 14 noiembrie are o semnificație aparte pentru întreaga țară, dar în special pentru locuitorii acestei regiuni, numită de Nicolae Iorga ″colțul nostru de Asie‶. Anul acesta s-au împlinit 144 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mamă, moment care a constituit un pas important spre Marea Unire, idealul românilor de pretutindeni.
Aleșii județelor Tulcea și Constanța au sărbătorit în premieră acest moment istoric laolaltă, printr-o ședință comună desfășurată la sediul Consiliului Județean Tulcea. Președinții celor două autorități județene au participat apoi la ceremonialul militar și religios organizat la Monumentul Independenței din municipiul gazdă.
„Ne aflăm acum pe colnicul Hora, unde tronează falnic Monumentul Independenţei, martor de necontestat al istoriei noastre zbuciumate. Istoria acestui simbol al libertăţii ne aminteşte în permanență de elementul care uneşte românii din ţară şi de peste hotare: patriotismul. Piatra de temelie a monumentului a fost pusă la 17 octombrie 1879, în prezenţa prinţului Carol şi a lui Mihail Kogălniceanu, spre a cinsti memoria ostașilor căzuți pentru libertatea și unitatea de mai târziu a noastră, a dobrogenilor. Fiecare zi de 14 noiembrie, onorată și sărbătorită pe această marcantă scenă istorică, este și va constitui întotdeauna un prilej de omagiu și cinstire a memoriei și a sacrificiului înaintașilor noștri. Ei sunt cei datorită cărora, astăzi, dobrogenii îmbracă haine de sărbătoare. Slăvind amintirea lor ne îndeplinim o datorie de pietate“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
Dobrogea, un exemplu de conviețuire în lume
„Astăzi este o zi măreață dată prin dimensiunea acestei zone pe care noi am primit-o de la strămoșii noștri. Dobrogea este unică în România, este unică în Europa și poate fi un exemplu de bune practici pentru toată lumea. Conviețuim aici, de sute de ani, peste 17 minorități, cu respect pentru religia noastră, pentru tradițiile noastre, pentru istoria noastră. Acest tărâm binecuvântat de Dumnezeu a fost apărat cu prețul sângelui, și la 1918, și în 1944 și chiar și la Revoluție, când ne-am recâștigat demnitatea. Această zi trebuie să intre în istoria zilelor naționale ale României, pentru că țara noastră nu ar fi fost întreagă fără Dobrogea“, a declarat la rândul său președintele Consiliul Județean Constanța, Mihai Lupu.
La eveniment a fost prezent și Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea. Sărbătoarea a fost încheiată printr-un spectacol aniversar organizat în Piața Civică, la care au participat Ansamblurile ″Dorulețul‶ și ″Baladele Deltei‶ . Seara s-a încheiat cu un spectacol oferit de Ansamblul etnofolcloric ″Plăieșii‶.
Manifestări dedicate Zilei Dobrogei au avut loc și în alte localități ale județului Tulcea. ″Astăzi, la 144 de ani de la unirea Dobrogei cu România, este momentul să ne bucurăm din nou împreună. Am desenat, am cântat, am dansat și am vorbit despre Dobrogea și cele două etnii, români și italieni, ce conviețuiesc în armonie și respect în localitatea noastră de peste un secol și jumătate. La mulți ani!‶, au transmis reprezentanții Căminului Cultural din comuna Greci. Activități dedicate revenirii Dobrogei la patria mamă au avut loc și la Biblioteca orașului Măcin, situat în inima lanțului hercinic Munții Măcin – cei mai vechi din țară.
A fost aprinsă flacăra spiritului dobrogean
Ziua Dobrogei a fost marcată și la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dar și de prefectura județului de la malul mării. În fața a peste 80 de invitați, au fost prezentate mai multe momente artistice reprezentative ale membrilor minorităților din regiune. Evenimentul organizat de Instituția Prefectului a marcat și un moment cu încărcătură simbolică: aprinderea flăcării spiritului dobrogean. În cadrul ceremonialului militar religios desfășurat la Monumentul Independenței din Tulcea a fost aprinsă flacăra-simbol a jertfei pentru neam, a independenței și a unității. Flacăra va străluci până în 23 noiembrie, ziua în care, în anul 1878, autoritățile civile și militare române au ajuns în orașul Constanța. Torța a fost deja preluată de elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța și va ajunge în mai multe instituții de învățământ din Constanța.
Acțiunea a fost un prilej pentru ca tinerii să conștientizeze importanța acestei zile, apartenența lor la o străveche regiune istorică, dar și entuziasmul cu care trupele române au fost așteptate în Dobrogea.
„România de astăzi ar fi fost mult mai săracă fără regiunea din care facem parte. Personal, nu îmi pot imagina cum ar fi arătat această țară fără litoral, fără deltă, fără munții Hercinici, fără cetățile istorice. Dar mai ales, fără minunații oameni care au învățat să trăiască împreună, indiferent de religie, origine sau obiceiuri”, a declarat Silviu-Iulian Coșa, prefectul județului Constanța.
Mihai Ochiuleț: „Un mozaic interetnic în armonie”
Ziua Dobrogei a fost marcată și de aleși locali ai orașului de la malul mării, care și-au exprimat gândurile legate de această zi istorică și în mediul online. ″În urmă cu 144 de ani, Proclamaţia Principelui Carol I avea să consfinţească revenirea Dobrogei la Patria Mamă. În aceasta se făcea referire la mozaicul interetnic, „locuitori de orice naţionalitate şi religie”, la temeiul istoric, „vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân”, la valorile universale care vor fi apărate de Constituţie, „viaţa, onoarea şi proprietatea”, la drapelul „libertăţii, dreptăţii şi al păcii”, dar şi la principalele elemente pe care se va concentra viitoarea administraţie dobrogeană: „trebuinţele şi moravurile voastre”. Dragii mei, cu gândul la Proclamaţia lui Carol I şi cu capul plecat în faţa jertfei dorobanţilor din Războiul de Independenţă, vă reasigur că şi următorii doi ani de mandat îi voi pune în slujba trebuinţelor voastre, pentru un oraş european, casă a deplinei armonii interetnice. La mulţi ani, Dobrogea! La mulţi ani, dobrogenilor!, a scris consilierul local Mihai Ochiuleț pe pagina sa de Facebook.