Primăria a început reabilitarea pavajului în zona peninsulară. ″Ca urmare a reglementării traficului auto, de astăzi au fost demarate lucrările de recondiționare a pavajului deteriorat.‶, anunță administrația locală prin intermediul unui comunicat de presă postat și pe Facebook.
Reamintim că în 2012-2013, Primăria Constanța dădea startul proiectului privind „Restaurarea și reamenajarea integrată a zonei istorice Piața Ovidiu”. Având în vedere faptul că renovarea zonei a fost finalizată nu demult, prin 2014, anunțul a stârnit diferite reacții din partea constănțenilor care urmăresc primăria în mediul online. “Când puneți steluțele alea faimoase veți scoate dalele de acum? Alți bani – altă distracție”, comentează un constănțean. “Despre ce reabilitare vorbiți, ați așteptat 10 ani să reparați ceva ce era stricat de la început. Nici nu ajunseseră cu plăcile în spatele Bisericii Sfântul Nicolae că acolo erau deja sărite. Hai să mai spălăm niște bănuți, că garanție la lucrare nu avem. Scoate-le de tot și pune asfalt sau piatra cubică care era, aia e sfântă”, afirmă o constănțeancă. „Vă cârpiţi, vă cârpiți și mai rău vă rupeți – noul slogan PNL Constanța”, spune o altă constănțeancă dezamăgită de această intervenție.
Comentatorii aduc în discuție și garanția lucrărilor: „au fost sesizări încă de la terminarea lucrărilor! Cine a semnat procesul verbal de recepție, cine a avut lucrarea în supraveghere etc… Cineva, din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, trebuie să răspundă!”, observă alt constănțean supărat.
Unul pleacă, altul vine, constănțenii plătesc
Precizăm că proiectul de reabilitare a zonei peninsulare, demarat pe vremea lui Mazăre și dirijat de Făgădău, a avut o durată de implementare de 19 luni. Valoarea totală a fost de 14.863.355,95 lei, dintre care 11.921.207,20 lei au fost bani obținuți prin Programul Operațional Regional. Contribuţia financiară a Uniunii Europene din Fondul European pentru Dezvoltare Regională a fost de 9.578.689,99 lei, iar suma alocată de la Bugetul Stat – de 2.104.093,06 lei. Cofinanţarea din partea Municipiului Constanţa a fost de 330.666,95 lei, iar garanția lucrărilor de 5 ani. Lucrările au fost prost executate de la bun început, iar angajații primăriei declarau la momentul respectiv că degradarea subită va fi acoperită de garanție, prin urmare că proasta execuție va fi decontată de constructori. Contractul a fost atribuit ABC Val, în asociere cu SCD Antrepriza Construcţii Montaj nr. 4 Bucureşti şi Compania Romprest Service SA.
Pe nimeni n-a mai interesat însă că pavelele s-au spart de cum au fost puse. Timpul a trecut, Mazăre a fost arestat, Făgădău a plecat, iar acum Chițac repară pavajul pe banii constănțenilor.