Colagenul este o substanță proteică produsă în mod natural în organism și este prezent în sistemul osos, digestiv, sistemul muscular, în articulații și sânge. Are rol activ în regenerarea celulară și poate fi găsit sub mai multe forme, fiecare având propriul mod de acțiune.
Colagenul este o proteină dură și compusă din fibre și este nutrientul care face parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive, reprezentând o treime din numărul total al proteinelor din corp. Colagenul, împreună cu elastina, proteina care ajută țesuturile să revină la forma inițială imediat după o contracție, asigură o funcționalitate optimă a întregului organism, în special a oaselor, articulațiilor și a pielii.
Principalele funcții ale colagenului
În prezent există 28 de tipuri de colagen, toate cu structuri diferite și funcții variate, dar principala caracteristică a lor este faptul că sunt flexibile și puternice. Cele mai comune tipuri întâlnite sunt I, II, III, IV. Primul tip este secretat de piele, tendoane și oase și este cel mai flexibil dintre toate. Tipul II este întâlnit în cartilaje, tipul III se regăsește în piele și vase de sânge, iar tipul IV se regăsește în țesuturile membranoase.Colagenul oferă elasticitate țesuturilor, pielii și stimulează regenerarea celulară, cicatrizarea și implicit vindecarea rănilor. Este considerat drept un adeziv natural al organismului.
Ce beneficii are?
Îmbunătățește sănătatea oaselor și articulațiilor. Împreună cu acidul hialuronic, colagenul ajută la refacerea cartilajelor și crește gradul de lubrifiere. Colagenul contribuie la atenuarea inflamațiilor articulare, în special inflamațiile apărute din cauza înaintării în vârstă, dar are și capacitatea de a preveni afecțiuni precum artrita, artroza, osteoporoza, guta sau osteoartrita. Datorita faptului că reprezintă 90% din structura ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor, colagenul sprijină regenerarea celulelor și poate reduce durerile asociate cu simptomele artritei.
Contribuie la sănătatea pulmonară. Colagenul este secretat în mod natural și la nivelul plămânilor și membranelor care îi protejează. Împreună cu elastina, colagenul ajută la elasticitatea țesuturilor din plămâni și automat la buna funcționare a acestora.
Contribuie la sănătatea sistemului gastrointestinal. Secretat la nivelul stomacului, colagenul previne deshidratarea și ajută la reglarea secrețiilor gastrice. Poate preveni apariția arsurilor gastrice, dar și a altor afecțiuni gastrointestinale precum ulcerul. Peptidele din colagen ajută la reținerea apei în intestine și stimulează mișcarea la nivelul tractului intestinal.
Contribuie la sănătatea sistemului muscular. După efortul fizic, colagenul ajută la recuperarea mușchilor, repară și rehidratează proteinele care se distrug în timpul activităților intense.
Contribuie la sănătatea ochilor. Colagenul se regăsește la nivelul ochilor, mai exact în cornee, acolo unde substanța este esențială pentru a menține zona hidratată. Are rol de tonifiere pentru globul ocular.
Contribuie la sănătatea pielii și părului. Colagenul este principala componentă a dermei, care îi asigură flexibilitate și elasticitate. Cu ajutorul colagenului, pielea rămâne întinsă și se împiedică apariția celulitei și vergeturilor. De asemenea, colagenul datorită rolului de hidratare și regenerare pe care îl are, reduce efectele nocive ale factorilor externi.