Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și Institutul de Arheologie Clasică al Universității din Heidelberg (Germania), invită publicul iubitor de istorie și arheologie la vernisajul expoziției Arheologie și politică: cele două narațiuni referitoare la monumentul Tropaeum Traiani între Adamclisi și Heidelberg”. Evenimentul are loc pe 6 octombrie, orele 10.00-18.00, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Piața Ovidiu nr. 12, cu vernisajul în Aula „Adrian Rădulescu” (Sala Pictată). Expoziția este organizată în cadrul proiectului implementat de Universitatea din Heidelberg, cu implicarea Heidelberg Center Cultural Heritage, Institut für Klassiche Archäologie und Byzantinische Archäologie și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București din cadrul Academiei Române.

În cadrul bogatei colecții de antichități de la Heidelberg sunt prezente 54 de copii din ipsos ale metopelor monumentului triumfal de la Adamclisi, realizate în perioada primului război mondial (1918), cu prilejul ocupației germane a teritoriului dobrogean. Pe baza informațiilor existente, s-a urmărit destinul acestor copii, respectiv cel al monumentului de la Tropaeum Traiani în perioada comunistă a României, cu privire specială asupra epocii Nicolae Ceaușescu. Sunt urmărite două povești diferite, care exprimă posibilitatea îngemănării elementului arheologic și al patrimoniului cultural al antichității cu factorul politic.

Expoziția este însoțită și de un catalog, redactat în limbile germană, engleză și română, intitulat Arheologie și politică. Cele două narațiuni referitoare la monumentul Tropaeum Traiani între Heidelberg și Adamclisi. Volumul însoțitor al expoziției pop­-up poate fi descărcat de la următorul link: https://books.ub.uni-heidelberg.de/propylaeum/catalog/book/739

Vernisajul se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de protecție anti-pandemice.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *