Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

A arătat de ce este capabil după ce a transformat celebrul cartier Dallas dintr-o zonă rău-famată, într-una civilizată, cu trotuare, spații verzi și străzi reabilitate. Până în anul 2018 a activat în mediul privat, iar în perioada 2018-2019 a fost directorul Cancelariei Prefectului de la vremea respectivă. Este un ecologist convins, iar din 2020 este viceprimar al municipiului Tulcea. Acum își dorește să fie primarul tulcenilor, să trezească la viață comunitatea din care face parte și să-i inspire pe locuitorii orașului să redevină uniți și conștienți de valoarea și frumusețea locului în care trăiesc. Dragoș Simion are 43 de ani, este căsătorit, are o fetiță și promite tulcenilor să aducă orașului schimbarea în bine de care au atâta nevoie.  

Manuela Lungu: – Bună ziua, domnule Simion! Ocupați funcția de viceprimar al municipiului Tulcea din anul 2020. Care este proiectul dumneavoastră de suflet de care v-ați ocupat în această perioadă?

Dragoș Simion: Din anul 2020 am devenit viceprimar al municipiului Tulcea, ales de Consiliul Local, cu atribuții diverse de care m-am ocupat timp de un an. La un moment dat, decizia edilului a fost aceea de a-mi retrage atribuțiile, și o să vă povestesc, după care am rămas doar cu atribuții pur administrative, legate de stare civilă, sport, cultură sau Serviciul Public de Evidență a Persoanei. De unde a plecat toată această discuție referitoare la limitarea atribuțiilor mele? A plecat de la momentul în care mi-am preluat funcția și mi-am asumat cu deplină responsabilitate fiecare atribuție pe care am avut-o. Am avut în coordonare Serviciul de Gospodărie Municipală al municipiului Tulcea, un serviciu foarte amplu, și am avut în coordonare SC Servicii Publice SA Tulcea, care se ocupă de tot ce înseamnă parte de ecologizare, curățenie la nivel de municipiu, întreținere stradală. În această calitate, am început cu reabilitarea unui cartier din municipiul Tulcea, cel mai rău-famat cartier al municipiului: Dallas. Această acțiune s-a desfășurat în perioada septembrie-decembrie 2021. Am avut trei luni la dispoziție, trei luni în care am refăcut în mod complet acest cartier. Am renaturat tot ce înseamnă spații verzi, l-am dotat inclusiv cu sistem de irigații automat, este singurul cartier din municipiul Tulcea care are sistem de irigații automat. De asemenea, m-am ocupat de tot ce înseamnă parte de infrastructură rutieră și pietonală, locuri de joacă pentru copii, puncte de colectare subterane pentru deșeuri și, bineînțeles, de parcările din toată zona, devenind astfel unul dintre cele mai frumoase cartiere ale municipiului Tulcea. După cum știm, parcările reprezintă o mare problemă pentru toate orașele din România. În cazul municipiului Tulcea, am pornit printr-o analiză a bazei de date și așa am putut să vizualizez ce număr de mașini era înmatriculat în zona respectivă. Am identificat soluții de extindere a zonelor de parcare și am creionat un număr de locuri de parcare cu 10% mai mare decât numărul de mașini înmatriculate în zonă, astfel încât prima licitație organizată la nivelul municipiului Tulcea privind locurile de parcare a fost organizată în acel cartier. Astfel am ajuns la situația în care toată lumea avea loc de parcare și mai rămâneau locuri de parcare și pentru ceilalți.

Exemplul Dallas urma să fie implementat și în alte cartiere

A fost practic un proiect pilot pe care l-am implementat, urmând ca în anul ce urma să iau alte două cartiere ale municipiului, bazându-mă pe experiența primului cartier, și, cartier cu cartier, să aduc în Tulcea la un nivel de normalitate, de civilizație, pentru că tulcenii merită lucrurile acestea. Din păcate însă, nu am mai avut posibilitatea să fac lucrul acesta pentru că imediat după finalizarea acestui cartier și după ce mi-am anunțat intenția de a renatura alte două cartiere din municipiu, mi-au fost retrase atribuțiile din segmentul gospodăririi municipale, iar rezultatele le vedem astăzi cu toții. Am avut atunci un feedback foarte bun, iar oamenii au apreciat ceea ce am făcut. Eu, din momentul în care am intrat în administrație, m-am dedicat total și am spus că voi face administrație, nu politică, iar lucrul acesta s-a văzut foarte clar. Interesele altora au arătat însă că nu s-a dorit să se facă administrație pentru cetățeni. Lucrul acesta s-a văzut foarte clar în ultimii patru ani de zile, când toată administrația tulceană s-a limitat doar la infrastructură rutieră și pietonală, care din păcate nu a fost finalizată nici în pragul campaniei.

″A face infrastructura unui municipiu este o obligație, nu o performanță‶

Acum este o luptă acerbă pentru a se finaliza anumite lucrări, dar eu privesc administrația dintr-o altă perspectivă. A face infrastructura rutieră și pietonală a unui municipiu reședință de județ este obligația edilului, nu se încadrează sub nicio formă în categoria performanță. Despre performanța unui edil putem să discutăm atunci când el imprimă planurile de dezvoltare ale municipiului pe termen mediu și lung, vorbim despre dezvoltare în ansamblu, dezvoltare economică și socială, iar partea de infrastructură este o mică parte din ceea ce înseamnă dezvoltarea în sens deplin. Tulcea este un oraș cu destinație preponderent turistică. Noi ar fi trebuit să fim unul dintre orașele reprezentative ale României. De ce? Pentru că suntem poarta de acces spre Delta Dunării, iar Tulcea trebuie să devină nu doar un oraș de tranzit către Deltă, trebuie să devină oraș turistic oraș de destinație. Dar asta implică foarte multe lucruri, implică o colaborare excelentă cu agenții economici din zonă, cu marii touroperatori, pentru a include municipiul Tulcea pe harta turistică, lucru care nu s-a întâmplat niciodată în acești patru ani. Nu a fost făcut nici măcar un brainstorming cu marii touroperatori, o masă rotundă, absolut nimic. A fost înființată recent OMD (n.r. Organizația de Management al Destinației) pentru pentru Tulcea, numai că această OMD nu-și îndeplinește atribuțiile pe care trebuie să le aibă, fiind transformată, de fapt, mai mult într-o unealtă cu iz politic, decât într-o unealtă pentru dezvoltarea municipiului.

– M.L.: De ce vă doriți atât de mult să ajungeți primar al municipiului Tulcea?

– D.Ș.: Sunt născut, crescut în Tulcea, fiecare clipă din viața mea am trăit-o în Tulcea. Am spus-o generic și, dacă vreți, plastic, că dacă aș avea brațele atât de lungi, aș îmbrățișa orașul și l-aș strânge în brațele mele, pentru că îl iubesc cu tot sufletul meu. N-am putut să stau departe de tot ceea ce se întâmplă în acest municipiu, nu am vrut să fiu individualist și să trăiesc doar pentru mine, am considerat că este momentul în care trebuie să las ceva în urma mea. Și chiar este momentul pentru că așa cum trăiesc eu în Tulcea cu familia mea, cu copilul meu, și simt că trebuie să ne fie mai bine, așa și ceilalți, toți cei ce trăiesc aici, simt același lucru. Iar datoria noastră este să lăsăm ceva copiilor noștri pentru că suntem generația care putem să dăm o altă turnură orașului nostru și să îl dezvoltăm pentru a-l aduce la nivelul de civilizație pe care ni-l dorim. Copiii noștri merită, în primul rând, toate aceste lucuri. Și dacă o fac, o fac cu toată dragostea pentru oraș, pentru oamenii lui și pentru copiii noștri, pentru că ei trebuie să rămână acasă.

– M.L.: Pleacă tinerii din Tulcea către alte orașe din țară?

– D.Ș.: Da, din păcate Tulcea va deveni un oraș îmbătrânit în timp. Aceasta este una dintre principalele probleme pentru că, după cum vedeți, în momentul de față orașul este mort, cu ghilimelele de rigoare. De ce? Pentru că dacă veți veni să vizitați orașul seara, vă dau un banal exemplu, sau în weekend, o să vedeți că este un oraș lipsit de viață. Orașul trebuie să aibă viață, orașul este un organism viu, iar de noi depinde să îi dăm direcția. Eu sunt omul deschis total către mediul privat, sunt deschis total către dezvoltare și văd administrația sub altă formă. Văd administrația publică locală ca fiind autoritatea care are menirea de a atrage în jurul ei mediul privat, de a-l sprijini cu toată puterea, pentru că mediul privat, de fapt, constituie acel buget de care noi toți vorbim, iar noi trebuie să dezvoltăm și să sprijinim mediul privat. Tu, ca administrație, nu trebuie să faci nimic altceva decât să nu-l blochezi, pentru că antreprenorii privați își doresc dezvoltare, iar oamenii își doresc o viață normală. Cred că în Tulcea trebuie să avem inclusiv locuri de agrement, de distracție, în care cetățenii să se relaxeze, să se poată bucura de viață, de contribuția lor, până la urmă, la bugetul local. Pentru că eu am considerat tot timpul că cetățenii sunt de bună credință, cetățenii plătesc taxe, plătesc impozite, dar acele taxe și impozite trebuie să se regăsească în viața de zi cu zi a noastră, a celor care plătim, să se reflecte în nivelul de trai. Din păcate, deși suntem un oraș de pe malul Dunării, cu o deschidere atât de frumoasă, nu regăsim aici nimic din tot ceea ce ar trebui să însemne acest lucru. Nu avem nici măcar un parc acvatic sau alte locuri de agrement pentru copii. Vin din domeniul turismului, în care am activat foarte mulți ani, iar, mai nou, municipiul nostru este vizitat de copii din zona noastră, dar și din afara județului, și observ toate aceste oportunități de dezvoltare. Odată cu darea în folosință a podului de la Brăila, marele ideal al României aș putea să spun din ultimii 35 de ani, podul care face legătura între Brăila și Tulcea sau între Tulcea și Brăila mai bine zis, pentru că de aici a plecat proiectul, putem face foarte multe lucruri. Această oportunitate ne oferă o deschidere frumoasă pentru zona limitrofă, respectiv orașele și județele Galați, Brăila, Buzău, Vrancea, dar și Constanța, Călărași sau Ialomița. Activând domeniul turismului am văzut foarte multe grupuri de copii care ajung în Tulcea, pentru că avem Săptămâna Verde sau Școala Altfel sau altfel de organizări școlare în care copiii dornici de cunoaștere și de dezvoltare vin să vadă Tulcea, să vadă Dunărea, să vadă faleza, să viziteze muzeul Delta Dunării, care este o splendoare, o frumusețe. Dar mai mult de atât noi nu putem să oferim. Copiii au nevoie de locuri de joacă, de agrement, de parc de aventură pentru că, pe lângă faptul că bucurăm acești copii, timpul petrecut de ei înseamnă banii la bugetul local. Iar noi nu valorificăm sub nicio formă potențialul turistic al municipiului Tulcea.

– M.L.: Am înțeles că unul dintre proiectele prioritare pentru dumneavoastră este revitalizarea zonei Bididia. Ce vă doriți să faceți acolo? Cu ce veți începe?

– D.Ș.: Tabăra Bididia este un loc în care noi, toți tulcenii, avem amintiri foarte frumoase de acolo. Generația noastră, a anilor ’80-’90, încă a mai prins acea zonă foarte frumoasă a municipiului, care este amplasată în imediata apropierea Polderului Zaghen, a satului pescăresc, or toată acea zonă trebuie inclusă într-un circuit turistic, Tabăra Bididia fiind în planurile mele pentru următorul mandat 2024-2028. În situația în care tulcenii vor decide să conduc orașul, toată acea zonă se va transforma într-un parc de aventură care se va numi Aventura Parc, un parc care va cuprinde de la tiroliene, locuri de joacă interactive, acest parc de aventură servind nu numai turiștilor, ci în special locuitorilor Tulcei, copiilor, dar și adulților, pentru că este o zonă cu potențial fantastic și trebuie valorificată. Eu promit tulcenilor că la finalul mandatului meu acolo va exista Aventura Parc, care va fi proiectul prioritar.

M.L.: Dacă tulcenii vor decide să vă aleagă primar cu ce veți începe prima oară când veți merge la birou?

-D.Ș.: Da, este o întrebare foarte bună. Cred că în afară de a începe să implementăm proiectele, primul lucru pe care îl voi face va fi un audit complet asupra activității ultimilor patru ani ai Primăriei municipiului Tulcea, pentru că eu vreau să am o situație clară, concretă și reală asupra bugetului, asupra realizărilor și asupra lucrărilor aflate în derulare, pentru că țin să subliniez un lucru foarte important: toate lucrările care astăzi sunt în derulare, sunt nefinalizate, vor fi finalizate în cel mai scurt timp posibil. Tulcenii deja nu mai suportă aceste lucrări care au fost începute cu doi ani de zile în urmă, abandonate și lăsate așa. Este o prioritate. În paralel, pentru că am capacitatea să fac lucrul acesta, vom construi mai departe și vom finaliza lucrările de infrastructură, dar, în același timp, îmi voi pune în aplicare și celelalte planuri referitoare la municipiul Tulcea. Un alt proiect foarte important pentru tulceni, un capitol la care Tulcea suferă, și l-am menționat și mai devreme, sunt parcările. Tulcea suferă enorm în ceea ce privește parcările publice, dar și parcările de reședință. De ce? În acești ani nu au fost amenajate parcări, au fost amenajate cumva artificial prin înființare de sensuri unice pe străzi, iar acele parcări au fost scoase la licitație. Eu sunt de acord că putem scoate la licitație, dar în momentul în care scot la licitație locuri de parcare trebuie să le ofer condiții cetățenilor. Pentru că așa este și în privat, prima dată ofer condiții și după aceea cer plata. La noi s-a întâmplat exact invers și tulcenii au ajuns să plătească ca și locuri de parcare, în urmarea unui analize făcute de mine – o analiză pe documente și pe cifre în comparație cu vechiul regulament de parcare – au plătit de patru ori mai mulți bani comparativ cu ceea ce aveau înainte. Din păcate și tarifele sunt foarte mari comparativ cu toate orașele din România, iar unul dintre proiectele mele, care va fi pus în aplicare în primele trei luni de mandat, subliniez, este reducerea tarifelor la parcările publice cu plată cu 50%, iar în ceea ce privește parcările de reședință vor fi reduse până la 50%.

– M.L.: Aveți în vedere și construirea de noi parcări?

– D.Ș.: La nivelul municipiului Tulcea, unul dintre proiectele ambițioase pe care le voi pune practică sunt parcările supraterane la nivelul fiecărui cartier. Voi face acest lucru profitând de diferențele de nivel naturale, pentru că Tulcea este supraaglomerată cu mașini și atunci rolul parcărilor este tocmai acela de a decongestiona traficul rutier. Subliniind stricta nevoie de colaborare între administrația municipală și administrația județeană, avem un proiect comun alături de Consiliul Județean. Sub parcul actual al spitalului județean din Tulcea va fi construită o parcare subterană care va asigura un număr semnificativ de peste 100 de locuri de parcare, atât pentru spitalul județean, cât și pentru locuitorii din zona respectivă, ceea ce va conduce la decongestionarea traficului. Acesta este punctul esențial al municipiului Tulcea. Pentru a asigura fluiditatea și decongestionarea traficului, avem absolută nevoie de aceste parcări, iar relieful municipiului permite acest lucru.

 – M.L.: Ați fost de acord că Tulcea tinde să devină un oraș îmbătrânit, lipsit de oportunități pentru tineri. Cum vă propuneți să atrageți tinerii, să-i faceți practic să rămână în oraș?

– D.Ș.: Cred că nu vorbim doar de Tulcea, este o problemă la nivel național, dar referindu-mă strict la Tulcea, Tulcea a avut de suferit foarte mult în ultimii, în ultimii 10-15 ani, pentru că mare parte din tineri au părăsit orașul, au plecat la studii și nu s-au mai întors, ceea ce conduce la o îmbătrânire în timp a populației, dar în același timp conduce și la o depopulare. Avem o scădere destul de mare a populației conform datelor din ultimul recensământ de efectuat, iar în ceea ce privește acest aspect voi lua măsuri urgente astfel încât tinerii să poate rămâne în Tulcea și să aibă motive să rămână și să se dezvolte aici. Unul dintre proiectele mele pentru tulceni este, pe lângă cel privind acordarea unui stimulent la căsătorie celor cu loc de muncă stabil, o inițiativă care va stimula tinerii părinți. Vorbim despre acordarea unui sprijin nu financiar, ci a unui sprijin în ce privește educarea, pregătirea pentru rolul de părinte, dar și a unui pătuț și a trusoului cu toate cele necesare pentru copil în primele luni și hrana pentru primele trei luni de viață. Mai presus decât atât, am un plan pentru dezvoltarea unui cartier pentru tineri prin alocarea de terenuri pe care tinerii să-și construiască locuințe, astfel încât să-și permită să își construiască propria casă. Lucrurile acestea s-au mai întâmplat în administrații din România și au dat randament, iar de aceea acest proiect pe care eu îl propun tulcenilor se va materializa pentru că este o problemă stringentă a tinerilor. În altă ordine de idei, noi trebuie să dezvoltăm orașul, trebuie să-l extindem și nu să-l concentrăm.

 – M.L.: Ce proiecte veți avea în vedere pentru tineri?

– D.Ș.:Tinerii au un rol extrem de important în viața comunității, de la copii și până la adolescenți. Pe lângă reabilitarea tuturor locurilor de joacă care sunt destinate copiilor cu vârste fragede, fiecare cartier tulcean va beneficia de teren de sport multifuncțional destinat copiilor de diferite vârste, dar și adulților care vor să practice sportul la ei acasă, în cartier. Pe lângă acest aspect, în ceea ce privește sprijinirea sportului avem în plan, în parteneriat cu instituția Consiliului Județean – pentru că, fac o paranteză, este esențial să existe o colaborare între Primărie și Consiliul Județean – construirea unei baze sportive multifuncționale tip multisport care va deservi cluburile de sport din municipiul Tulcea, de la cluburi sportive de karate, judo, lupte, tenis la cele de fotbal, handbal, până la a pune la dispoziție cluburilor sportive din Tulcea, care fac sport de performanță, bazele sportive ale municipiului Tulcea. Pentru că noi, în momentul actual, nu avem o echipă de fotbal sau o echipă de handbal sau de volei a municipiului Tulcea, deși am avut în trecut echipa de fotbal Delta Tulcea renumită, dar și echipa de volei Deltacons care a făcut performanță la nivel european. Din scest punct de zero, că suntem la momentul zero al sportului tulcean, mă voi implica total pentru stimularea copiilor și pentru a ajuta cluburile care fac performanță să exceleze și îi asigur că vor beneficia de tot sprijinul de autorității locale, inclusiv prin această bază multifuncțională tip multisport, dar și de alocările legale și atragerea, de ce nu, a mediului privat în sprijinirea activităților cluburilor sportive din Tulcea.

– M.L.: Cum veți sprijini mediul privat?

– D.Ș.: În ceea ce înseamnă sprijinul mediului privat pot să vă spun, ca un om care vine din privat, că voi fi partener al mediului privat și nu voi fi acea autoritate publică care instituie doar taxe, impozite și controale. Chiar în actualul mandat am inițiat un proiect, care s-a și aprobat, pentru constituirea unui grup al oamenilor de afaceri, dar care din păcate nu s-a mai pus în practică, a rămas doar la stadiul de proiect. S-a încercat o punere în practică de către actuala administrație, dar probabil că nu aceasta a fost intenția de a dezvolta mediul privat. Mediul privat trebuie sprijinit și, așa cum am spus, vor regăsi în mine un partener, vor regăsi în administrația publică tulceană un sprijin real și nu pe vorbe. Tot ce înseamnă partea privată va fi sprijinită prin eliberare de autorizații cu rapiditate maximă, prin prevenție și nu prin sancțiune. Eu sunt adeptul acțiunilor de prevenție, de sprijin și nu de sancțiune. În viziunea pe care am avut-o ca și antreprenor privat a fost foarte clar că administrația trebuie îndrume, să sprinjine mediul privat și că sancțiunile se aplică în variantele extreme în situația în care există rea intenție, indolență sau rele intenții. Clar și categoric ușa la mine va fi deschisă pentru tot ce înseamnă antreprenoriat în Tulcea, cu atât mai mult cu cât am un proiect de atragere de noi investiții, atât în sectorul producției, dar și al serviciilor.

M.L.: Cum se face că Tulcea nu are un cinematograf? Sunt ani de zile în care orașul a fost văduvit de acest lucru absolut firesc.

– D.Ș.: Da, știm cu toții acest aspect, Tulcea nu are un cinematograf. De foarte mulți ani, de când a fost au fost desființate cinematografele aparținând RomâniaFilm, dar, cu toate acestea, atunci am reintrat în posesia unui cinematograf renumit, Grădina de vară Dacia, care se află în mijlocul municipiului Tulcea. Este un loc unde noi, tulcenii, în copilărie, mergeam și vedeam filme seara acolo. Această grădină de vară a reintrat în posesia administrației publice locale încă din anul 2020. Am fost cel care a intrat și a făcut primul curățenie în acea grădină de vară din dorința de a o reda tulcenilor cât mai repede. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat sub conducerea actuală, deși eu am venit cu propuneri clare la acel moment. Am spus că o administrație nu trebuie să facă cinematograf, nu trebuie să gestioneze un cinematograf, dar în același o administrație poate să intre într-un parteneriat public privat și acel cinematograf să fie redat tulcenilor. Iar lucrul acesta se putea întâmpla într-un termen foarte scurt, pentru că așa reușeam să sprijinim și inițiativa privată, să satisfacem și dorințele cetățenilor, iar acel loc care este efectiv dat uitării astăzi și ajuns o ruină, să fie un loc viu, un loc în care tulcenii să se bucure de fiecare seară, să vizioneze un film și, de ce nu, să stea la o grădină de vară în seriile călduroase.

– M.L. Ce le transmiteți tulcenilor acum, în prag de alegeri?

– D.Ș.: Le transmit un singur lucru referitor la acest an. Pentru că discutăm de alegerile locale, îi rog cu tărie să fie prezenți la vot, să aleagă cu sufletul, cu inima, cu gândul și să ia cea mai bună decizie pentru municipiul nostru, noi toți trebuie să fim implicați, trebuie să fim uniți. Eu îmi doresc din tot sufletul să reușesc să unesc această comunitate din nou, să devină acea comunitate caldă, primitoare, empatică și cred că vom reuși în acest an prin dorința și vrerea tulcenilor. Și da, cred că vom reuși anul acesta să ducem administrația tulceană și orașul nostru în direcția cea bună.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *