Într-o atmosferă caldă, înconjurat de familie și prieteni, Ovidiu Sorin Cupșa, directorul Ceronav, și-a lansat cea de-a paisprezecea carte. ″Am condus și eu Europa‶ este titlul noului volum prezentat publicului sâmbătă, în aula mare a Bibliotecii Județene Constanța.
Firul narativ al cărții despre care Ovidiu Cupșa spune că este volumul său de suflet, este unul autobiografic. Și-a așternut pe hârtie atât întâmplări din viața personală, cât și experiențe trăite în calitate de director al Ceronav, ambasador maritim IMO și prim vicepreședinte al Comitetului Adunării Generale a IMO. În fața celor prezenți în sala mare a Bibliotecii Județene, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru eveniment, autorul a punctat una dintre ideile principale care se desprind din cartea sa și anume faptul că înaintea relațiilor internaționale sau instituționale se află relațiile interumane, iar de buna lor funcționare depinde binele comun și mersul lumii, în general.
″Întreaga lume depinde de toanele unor oameni‶
″Dacă stabilești o relație bună cu un secretar general, cu un președinte de țară, cu un primar, cu oricine altcineva, să știți că și relațiile de colaborare, instituționale sau de orice altă natură, funcționează. Pentru că instituțiile, chiar și în lumea aceea, a marilor moguli, sunt tot formate din oameni, iar felul în care oamenii colaborează între ei poate să ducă la progres sau la dezastru. Pe mine m-a speriat, într-un fel, să fac parte dintr-un organism de asemenea anvergură, să ajung al doilea om, la nivel mondial, într-un sector care afectează întreaga lume, în cea mai mare industrie integrată din lumea asta, care face să se miște rotițele lumii. M-a speriat pentru că am aflat că și acolo oamenii sunt la fel de oameni ca la orice nivel și că toate deciziile acestea, de a face războaie, de a pune sancțiuni, de a face pace, de a închide canale de comunicare, de a deschide canale de comunicare, de alianțe, de dușmănii, de orice, chiar și la acel nivel țin de toanele unor oameni. Întreaga lume este condusă de toanele unor oameni. Dincolo de tot ceea ce vedem noi că se prezintă în mass-media sau de ceea ce simțim noi că se întâmplă în jurul nostru, nu întotdeauna contează ceea ce este bine, ceea ce ar trebui să ducă la progres, la binele umanității. De cele mai multe ori contează deciziile personale ale unor oameni care se pot trezi într-o dimineață nervoși sau bucuroși, care pot avea simpatii și antipatii și atunci toată lumea este determinată de aceste decizii. M-a bucurat în schimb faptul că oamenii, la toate nivelurile, rămân oameni. Și că nebunii sunt mai puțini decât cei bine intenționați.‶, a declarat Ovidiu Cupșa