Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Praznicul Botezului Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe, fiind așteptat an de an cu bucurie. Și la Medgidia, conform tradiției, mai mulți tineri au sărit după Sfânta Cruce în apele Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Potrivit tradiției creștine, în localitățile situate lângă ape, preoții oficiază slujba de sfințire a Aghiazmei Mari apoi aruncă Sfânta Cruce în apă. Tinerii curajoși se întrec înot pentru a recupera crucea, iar datina spune că cel care ajunge primul la ea și o aduce înapoi la mal va fi sănătos și binecuvântat tot anul.

An de an, la Medgidia, de Bobotează, ritualul creștin-ortodox este respectat cu desăvârșire. Primăria municipiului Medgidia, în colaborare cu Protoieria Medgidia, au organizat astăzi, pe faleza Canalului Dunăre-Marea Neagră, slujba de sfințire a Aghiazmei Mari. Organizatorii au pregătit câteva butoaie, astfel încât apa sfințătă să fie suficientă celor aproximativ 500 de persoane prezente.

Crucea, recuperată de un campion la înot

După săvârșirea slujbei religioase, atenția tuturor s-a îndreptat spre malul Canalului, unde zece tineri așteptau pregătiți să sară în apa rece pentru a recupera crucea. Cristian Tranulea, din Constanța, a fost norocosul care a reușit să ajungă primul la Sfânta Cruce, aruncată în apele Canalului de părintele protopop Petrică Ciobanu. Deși are doar 23 de ani, Cristian este profesor de înot, a participat la numeroase concursuri și are în palmares titlul de vicecampion mondial la înot în ape înghețate.

Toți participanții au fost felicitați pentru curajul și credința lor, primind binecuvântările preoților, iar câștigătorul a fost recompensat cu un premiu de 2.000 de lei, oferit de Primăria Municipiului Medgidia prin intermediul viceprimarului Niculae Păun.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *