Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Astăzi, 1 Decembrie 2023, românii de pretutindeni sărbătoresc 105 ani de la Marea Unire. La Medgidia, Ziua Națională a României a fost marcată prin parade militare și un spectacol de muzică populară susținut de artiști din Maramureș.

La Medgidia, românii au profitat de vremea frumoasă și au ieșit în centrul municipiului pentru a serba Ziua Națională. Medgidienii s-au strâns cu mic, cu mare, în Piațeta Decebal, unde s-au bucurat de concertul susținut de îndrăgiții Maria Luiza Mih și Ceterașii din Maramureș. Copiii au fluturat tricolorul și au cântat la unison cu artiștii binecunoscutul refern ″România Mea‶, iar toți participanții au primit, ca în fiecare an, o porție caldă de fasole tradițională.

În urmă cu 105 ani, în 1918, la Alba Iulia, a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

La Medgidia, depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor a devenit tradiție. Reprezentanții administrației locale, ai Garnizoanei Medgidia, ai formațiunilor politice și asociațiilor de pe plan local și-au făcut și anul acesta prezența la monument, unde au luat parte la ceremonialul solemn de cinstire a memoriei celor care și-au dat viața pentru neam și patrie.

Defilare la Monument

Manifestările au debutat cu un Te Deum și o slujbă de veșnică pomenire închinate eroilor neamului.

Au depus coroane de flori: Primăria și Consiliul Local Medgidia, Garnizoana Medgidia, Poliția Municipiului, Detașamentul 7 de Jandarmi, Detașamentul de Pompieri, Poliția Locală, Asociația Națională a Veteranilor de Război, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ″Roland Pârlogeanu‶, Asociația Națională ″Cultul Eroilor Regina Maria‶ – Subfiliala Medgidia, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere a Ministerului de Interne – Filiala Medgidia, Asociația Soțiilor de Cadre Militare, Asociația Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, Asociația Revoluționarilor ″Decembrie ′89‶ – Filiala Medgidia, Asociația Revoluționarilor Constanța și Asociația Cercetașii României ″Dapyx Medgidia‶.

Și-au adus omagiile și reprezentanții Partidului Național Liberal, Partidului Social Democrat, Partidului Alianța Liberalilor și Democraților, Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, Partidului Verde, ai Uniunii Salvați România și ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare al Garnizoanei Medgidia, format din militari ai Regimentului 53 Rachete Antiaeriene ″Tropaeum Traiani‶, Batalionului 345 Artilerie ″Tomis‶ și Batalionului 911 Infanterie ″Capidava‶. Ca în fiecare an, defilarea a fost urmărită cu admirație de locuitori mari și mici ai Medgidiei, sosiți la Monument special pentru a privi manifestările de Ziua Națională.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *