Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Și-a dedicat întreaga carieră explorării adâncurilor, iar tărâmul zeului Neptun l-a răsplătit cu multe satisfacții profesionale. Marea pare să nu mai aibă secrete în fața lui, după orele adunate, petrecute în străfundul ei. Mai mult decât atât, i-a revelat o mulțime de vestigii ale trecutului nostru istoric, pe care le-a adus la suprafață și le-a împărtășit tuturor.

Vorbim despre Pascale Roibu, unul dintre cei mai pasionați scafandri pe care i-a avut Dobrogea, care, de-a lungul carierei sale, a căutat neostenit să descopere secretele ascunse în adâncul mării. Aflat la final de carieră militară, pentru că tocmai s-a pensionat, Pascale Roibu își dedică în continuare activitatea pasiunii sale de-o viață: scafandreria.

De Ziua Scafandrului Român, pe 15 noiembrie, Pascale a inaugurat, într-un cadru special, expoziția ″Temerarii Adâncurilor‶ – Repere ale scafandreriei românești. Exponatele fac parte din colecția exploratorului Pascale Roibu și reflectă evoluția acestei profesii în România, de-a lungul a 150 de ani de tradiție în domeniu. Echipamente de scafandru, documente, fotografii de colecție și chiar un scafandru greu – echipamentul clasic de scufundare, pot fi admirate în cadrul expoziției deschise în interiorul Galeriei ArtAntik, până pe 1 decembrie, inclusiv. Expoziția a fost vernisată în prezența unor personalități ale scafandreriei românești, dar și a altor reprezentanți de seamă din diferite domenii de elită ale Constanței, precum medicină, mediul academic sau horeca. De exponatele aduse pe strada Arhiepiscopiei nr. 19 s-au bucurat și copiii, care au avut astfel ocazia să vadă cum arată în realitate, nu doar în desene animate, un scafandru greu, dar și să adreseze întrebări scafandrului profesionist despre comorile găsite pe fundul mării.

Muzeul subacvatic este situat lângă Cazino

La vernisajul expoziției, alături de Pascale Roibu, a fost prezent și scafandrul de mare adâncime Valentin Nicola, celebru pentru recordul său de scufundare la o adâncime de 500 de metri. De asemenea, la eveniment au participat și maiștrii Marian Arfire și Viorel Giantău, instructorii lui Pascale, alături de comandorul Denis Dolceanu, comandantul Divizionului Scafandri de Luptă „Constantin Scarlat”, în cadrul căruia a activat, până luna trecută, și Pascale Roibu.

Ziua Scafandrului Român a fost marcată în avans de Pascale Roibu, duminică, 12 noiembrie, când, cu doar câteva zile înaintea vernisării expoziției, a realizat în premieră mondială scufundarea completă a unei statui sub forma unui bust de scafandru greu. Inițiativa reprezintă un omagiu adus tuturor temerarilor pionieri ai scafandreriei românești.

De asemenea, în apropierea țărmului Mării Negre, acolo unde în antichitate acostau ambarcațiunile ce aveau ca destinație cetatea Tomis, a fost scufundat și un bust al poetului roman Publius Ovidius Naso. Ambele statui realizate de Pascale cântăresc peste 350 kg. O a treia, bustul lui Poseidon – Zeul Mării, va fi gata în perioada următoare, și va fi scunfundată la aceeași adâncime, de șase metri, în primăvară. Muzeul subacvatic situat în preajma Cazinoului poate fi admirat atât de pasionații de scufundări, cât și de cei care nu au curajul să se scufunde, dacă au noroc ca apa să fie limpede, întrucât statuile se pot vedea de la suprafață fiind vorba de o adâncime nu foarte mare.

Misiunile unui scafandru de luptă și de mare adâncime

Tot din pură pasiune, Pascale Roibu a semnat și două apariții editoriale. Cărțile ″Vremea căutărilor – Jurnalul unui scafandru‶ și ″Repere istorice ale scafandreriei românești‶ pot fi consultate în cadrul aceleiași expoziții.

Scafandrul de mare adâncime Pascale Roibu a fost încadrat în 2003 în cadrul Grupului scafandri de luptă. A participat la misiuni în Marea Neagră, Marea Mediterană, dar și la misiuni reale de descoperire și distrugere a minelor marine (barajul de mine) din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Numele militarului se leagă de descoperirea celor două hidroavioane germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Lacul Siutghiol (Mamaia).

De asemenea, sergentul Pascale Roibu a descoperit epavele a trei corăbii la Sulina, una din ele datând din timpul Războiului Crimeii.

Nu în ultimul rând, militarul a descoperit epavele a trei corăbii antice în Marea Neagră și a participat la explorări în mare, lacurile din Dobrogea, lacuri montane și Dunăre. 

Pascale Roibu a precizat că tot ceea ce face este din pură pasiune, iar susținerea financiară a proiectelor sale vine de la familie, prieteni și oameni care îi apreciază munca.

Sursă foto: Fotografiile inscripționate aparțin fotografului Liviu Florian Vlăsceanu

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *