Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Spectacol de muzică și dans, în culorile toamnei, la 142 de ani de la nașterea poetului Panait Cerna. Casa Memorială Panait Cerna, din comuna Cerna, județul Tulcea, a găzduit duminică un eveniment menit să ne aducă aminte de poetul romantic ce a pus localitatea natală pe harta culturii naționale.  

Elevi, profesori, locuitori ai comunei Cerna și oaspeți veniți special pentru evocarea personalității celui care a fost Panait Cerna s-au reunit cu mic, cu mare, în curtea casei în care poetul a văzut lumina zilei. Lângă bustul ridicat în memoria sa, copiii au recitat poezii, au cântat la chitară și au încins hore meglenoromâne.

Elevii Școlii Gimnaziale ″Panait Cerna‶, sub îndrumarea bibliotecarei Vanda Dumitrache, au recitat poezii din opera poetului. Lor li s-au alăturat colegii din Grupul vocal-instrumental ″Amicii‶, care, sub îndrumarea profesorului Costin Retea, au pregătit un concert dedicat sărbătorii. Copiii au impresionat prin talentul lor artistic și au primit, ca la fiecare reprezentație, aplauze intense din partea publicului. Prof. Costin Retea este originar din Jijila. Este de profesie teolog, dar și instrumentist/ solist în Corala bărbătească ″Cantus Domini‶ București.

Oaspeții, primiți cu bucate tradiționale

De la eveniment nu putea lipsi Ansamblul de dansuri megleno-române ″Altona‶. Tinerii, coordonați de Andreia Laurenția Tanur, președintele Asociației ″Altona‶, au încins hora în fața casei memoriale și i-au încântat pe cei prezenți prin coregrafiile lor ritmate. Toată punerea în scenă a avut loc într-un cadru rustic, în culori de toamnă, amenajat cu multă migală de gazdele Vanda Dumitrache și Andreea Gugiescu, supraveghetorul muzeului. Oaspeții au fost întâmpinați cu masa plină de bunătăți tradiționale: plăcintă cu mere sau cu brânză, tartă cu prune, gogoși sau o delicioasă prăjitură meglenă din mălai și nucă. Bucatele, ca de altfel întreaga adunare, au primit binecuvântarea părintelui Constantin Daniel Vasile, parohul Bisericii ″Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril‶ din Cerna.

Cel mai important poet dobrogean

La eveniment a fost prezent și profesorul Mihai Milian, eseist, monografist și publicist pasionat de opera lui Panait Cerna, cel care a contribuit la îmbunătățirea și îmbogățirea tematicii expoziției documentare a casei memoriale. ″Panait Cerna este cel mai important poet al Dobrogei de până acum și a fost mare și în epoca în care a trăit, adulat de confrați, de prieteni și apreciat de oameni de cultură. Păcat că nu a trăit mai mult. Când a ajuns în culmea gloriei, așa cum scrie și în poezia ‹‹Scara››, prelucrată după un autor străin, s-a rupt ultima treaptă, în momentul în care ajunsese la maturitatea creației și a formației lui culturale. De aceea îi cinstim memoria.‶, a declarat profesorul Milian.

La rândul său, profesorul Mihai Marinache, a dăruit o ediție princeps din 1910 semnată Panait Cerna, Bibliotecii Comunale ″Dumitru Cerna‶. De asemenea, profesorul Marinache s-a îngrijit și de ediția cărții ″Panait Cerna în corespondență‶, lansată chiar de ziua poetului.

Debut la 16 ani

Panait Stanciof s-a născut pe 25 septembrie 1881 în comuna Cerna, din tată bulgar și mamă aromâncă. Poetul, care a luat ulterior numele localității natale, a debutat la 16 ani, pe 24 august 1987, în Revista ″Foaia interesantă‶, cu poezia ″Trecut‶.

Tatăl poetului, de la care a moștenit numele Panait, venise din Bulgaria și era învățător la școala primară. Era un om cult, harnic și provenea dintr-o familie înstărită cu numeroase figuri de ofițeri, pictori, profesori. Printre școlari se afla și Maria Tașcu, o elevă bună la învățătură. Când fata a împlinit 14 ani, învățătorul a cerut-o, de la părinți, în căsătorie. S-au mutat în casa pe care și-o cumpărase (actuala casă memorială), dar, după 3 luni, a decedat. Maria Stanciof, rămasă văduvă și însărcinată, se întoarce în casa părintească, iar după câteva luni se recăsătorește cu Naum Costea, agricultor și cojocar.

La naștere, băiatul primește numele Panait, în memoria tatălui său. Copilăria și-o petrece în sat, bucurându-se de dragostea părinților și a fraților. Totuși familia creștea, iar traiul era dificil. Frecventează școala primară din sat, fiind un elev harnic și silitor. Mama și tatăl vitreg, oameni fără cultură, dar inimoși, trec peste problemele materiale și îl duc la Liceul ″Nicolae Bălcescu‶ din Brăila, pe care îl frecventează din 1893 sub numele Panait Stanciof. Colegii își aduc aminte că avea o comportare civilizată și citea mult, fiind pasionat de literatura germană și franceză. Era muncitor, ambițios și inteligent, cu rezultate foarte bune la învățătură. Pentru că era foarte sărac își câștiga de timpuriu existența prin muncă.

Casa Memorială ″Panait Cerna‶ poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00-17.00.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *