Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Comunitatea tătară este astăzi în sărbătoare. Din anul 2006, pe data de 13 Decembrie, celebrăm Ziua Etniei Tătare.

În Medgidia, ca în multe alte localități ale județului, există o importantă comunitate tătară. Primarul municipiului, Valentin Vrabie, le-a urat astăzi ″La mulți ani!‶ tuturor reprezentanților etniei.

Iniţiativa legislativă privind instituirea acestei zile a aparţinut deputatului Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR) Amet Aledin şi deputatului PNL Emilian Valentin Frâncu. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat la 13 septembrie 2006 şi de Camera Deputaţilor, la 14 noiembrie 2006, legea fiind promulgată pe 4 decembrie 2006.
Comunitatea tătară din România numără în prezent 50.000 de membri, jumătate dintre ei fiind stabiliți în Dobrogea.

Semnificația datei de 13 Decembrie

Semnificaţia acestei zile este legată de istoria tătarilor crimeeni, deoarece tătarii din țara noastră își au originile strămoșești în Crimeea.

În urma Revoluţiei Bolşevice din Octombrie 1917, tătarii crimeeni s-au mobilizat pentru a-şi lua destinul în propriile mâini. A fost convocat Congresul Tătarilor Crimeeni care a avut drept obiectiv fundamental organizarea structurilor politice şi administrative menite a duce lupta pentru autodeterminare şi proclamarea Republicii Tătare Crimeene Independente. Acest ideal era în conformitate cu aspiraţiile tătarilor crimeeni care, după anexarea Crimeei de către Imperiul Rus în anul 1783 şi desfiinţarea Hanatului, fuseseră deposedaţi de toate drepturile în propria ţară.

În condiţiile dificile ale Primului Război Mondial, Congresul (Qurultay) a decis organizarea primelor alegeri pentru Parlamentul Naţional. Au fost aleşi 76 deputaţi, printre care se aflau şi 4 femei. Convocat în prima sa sesiune în data de 13 Decembrie 1917, Parlamentul a elaborat Constituţia, iar la 26 Decembrie a proclamat Republica Populară Crimeea. La conducerea tinerei Republici a fost ales Numan Çelebi Gihan, unul dintre liderii de excepţie ai tătarilor crimeeni.

Din nefericire, însă, această Republică a avut o existenţă extrem de scurtă. Bolşevicii, sub pretextul unei întâlniri pentru o alianţă, l-au arestat pe Numan Çelebi Gihan şi l-au executat, astfel reușind să lichideze din faşă mişcarea de renaştere a statului Tătar Crimeean.

De menţionat că, această republică a Tătarilor Crimeeni se înscrie în istoria lumii ca fiind prima din lumea turcică şi islamică, prin tradiţie monarhică.

Potrivit Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), legea românească ce stipulează consfinţirea zilei de 13 Decembrie drept sărbătoare a Comunităţii Tătare din România demonstrează, încă o dată, climatul de toleranţă şi de bună convieţuire de care au parte comunităţile etnice din ţara noastră.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *