Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Cu aproape zece milioane de euro dați anual pe salubrizare, Constanța este repetentă la reciclare. De anul viitor, primăria va plăti și mai mult societății Polaris M Holding, care a cerut în repetate rânduri majorarea tarifelor pentru serviciile prestate.

România este fruntașă în Europa într-un top al rușinii în ce privește reciclarea. Mai exact, țara noastră reciclează aproximativ 11% din deșeurile municipale, sub noi situându-se doar Malta, cu 6,5%.

Și vecinii noștri, Bulgaria și Ungaria, stau mult mai bine la acest capitol, cu 35% fiecare, iar campioana Uniunii Europene este Germania, cu o rată de reciclare de 68%. Așadar, România a ratat ținta UE, conform căreia, până la data de 31 decembrie 2020, statele europene trebuiau să atingă un nivel de reciclare al hârtiei, metalului, plasticului și sticlei de minimum 50% din cantitatea totală de gunoi generat.

Așadar, Constanța se situează la sub jumătate din media pe țară la capitolul reciclare, cu un ″procent de deșeuri reciclabile din totalul cantității de deșeuri menajere de aproximativ 5%‶, potrivit unui răspuns oferit de Polaris www.salutdobrogea.ro, anul trecut.

Doar 3,5% dintre deșeuri sunt valorificate

Cantitatea de deșeuri reciclate scade chiar sub 5%, având în vedere faptul că ″gradul de valorificare a acestor deșeuri reciclabile determinate este de aproximativ 70 %‶, se mai arată în răspunsul Polaris, remis redacției noastre. Cu alte cuvinte, se pot valorifica doar 3,5% din cantitatea totală de deșeuri colectate la nivelul municipiului Constanța.

Pe plan local nici nu prea există firme care să se ocupe de reciclare. Într-un top al afacerilor care prosperă în acest domeniu, Capitala conduce cu o cifră de afaceri de 2,7 miliarde de lei, care reprezintă 21,6% din total, urmată de companiile înregistrate în județele Ilfov (7,4% din total), Brașov (6,8% din total), Arad (6% din total) și Galați (5,1% din total).

Constănțenii par să se străduiască să colecteze separat deșeurile din plastic, metal și cele din hârtie/ carton, pentru că pubelele clopot destinate lor sunt mai tot timpul pline până la refuz, însă nu se știe ce se întâmplă mai departe cu volumele din aceste fracții.

Jumătate din oraș nu are containere pentru sticlă

În plus, containerele destinate colectării deșeurilor din sticlă sunt insuficiente, astfel încât nu le regăsim în toate cartierele. Potrivit Polaris, există doar 25 în tot orașul, iar o cerere de suplimentare a numărului ar trebui să vină din partea primăriei.

Reprezentanții Primăriei Constanța au confirmat într-o conferință de presă cifrele de reciclare prezentate de Polaris. Cât despre îmbunătățirea colectării selective la nivel de municipiu, implicit despre suplimentarea numărului de pubele pentru sticlă, au afirmat că toate aceste atribuții rămân în sarcina prestatorului de servicii de salubrizare.

Taxa de habitat se dublează

Până una-alta, Primăria Constanța se pregătește să plătească pentru contractul cu Polaris 30% în plus, după ce compania de salubrizare a solicitat în repetate rânduri majorări. Administratorul public al municipiului Constanța, Felicia Ovanesian, a declarat că, în acest context, taxa de salubrizare plătită de constănțeni se va dubla. ″Cetățenii vor plăti 14 lei. Înainte taxa era 7,5 lei, diferența era subvenționată. Nu mai putem să subvenționăm pentru că bugetul este în cap din cauza termiei. Costurile cu termia, subvențiile, au crescut de la 150 de milioane, la 400 milioane de lei‶, a declarat Ovanesian. Potrivit reprezentantei primăriei, companiei de salubritate nu i s-au mai aprobat ajustări de tarife din 2008, de la încheierea contractului cu municipalitatea.

Polaris a cerut 58% în plus

De precizat că Polaris a cerut o ajustare cu 58% a prețurilor practicate, dar tariful aprobat de un expert extern a fost de 30%. Potrivit primăriei, Polaris are dreptul să ceară o ajustare de tarif la fiecare trei luni.

Reamintim că municipiul Constanța a încheiat în 2008, pe vremea lui Radu Mazăre, un contract pe o durată de 25 de ani cu Polaris. Valoarea totală a contractului pe un sfert de secol este de 1. 194.056.850 lei, fără TVA, respectiv 47.762.274 lei/an. Iată prețurile practicate de Polaris pentru diverse servicii prestate: ridicare deșeuri menajere de la populație – 162,971 lei pe tonă, ridicare deșeuri menajere de la agenți economici – 172,496 lei pe tonă, măturat manual pe suprafața de 1.000 mp – 8.887 lei, măturat mecanizat pe suprafața de 1.000 mp – 6,900 lei, spălat străzi – 17.942 lei pentru 1.000 mp, întreținere carosabil și trotuare – 6.017 lei pentru suprafața de 1.000 mp. Tarifele sunt fără TVA.

Câteva dintre nemulțumiri

Până anul acesta, igienizarea platformelor de gunoi nu era inclusă în contractul cu Polaris. Așa se explică duhoarea din timpul verii și nu numai. Felicia Ovanesian a declarat că, săptămâna aceasta, vor fi predate către Polaris 52 de platforme.

Pentru că reprezentanții primăriei au fost nemulțumiți de măturatul stradal, s-a cerut o mai bună monitorizare a serviciilor efectuate de Polaris, astfel încât echipamentele companiei, dar și oamenii – măturătorii, vor fi supravegheați prin GPS. Echipamentele se vor monta în zona taliei și nu vor putea intercepta discuțiile dintre oameni, potrivit primăriei.

Nemulțumiri față de serviciile prestate de Polaris au existat și în ce privește igienizarea spațiilor de joacă. Potrivit Feliciei Ovanesian, în perioada sezonului estival s-au aplicat sancțiuni lunare de 5%. ″În august, am aplicat sancțiuni de un milion de lei‶, a adăugat city managerul.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *