Săptămâna aceasta, pe 19 februarie, s-au împlinit 148 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. Ca un omagiu adus artistului de geniu, scafandrul profesionist Pascale Roibu, născut la aceeași dată cu emblematicul sculptor român, a imaginat o altfel de Coloană a Infinitului.
Pascale Roibu este un scafandru profesionist binecunoscut constănțenilor pentru pasiunea și devotamentul față de profesia sa, dar și pentru cărțile sale despre istoria scafandreriei românești. Pasionat la rândul său de sculptură, Pascale Roibu, care a mai executat în trecut și alte sculpturi subacvatice, s-a gândit să realizeze ″Coloana infinită a scafandrului‶ – lucrare inspirată de celebra operă a maestrului Brâncuși. ″Intenționez să o realizez din ciment rezistent la apă. Coloana va avea în jur de doi metri înălțime, iar când o voi termina, o voi scufunda în mare, alături de alte lucrări ce fac parte din expoziția subacvatică‶, ne-a declarat scafandrul profesionist.
Expoziție subacvatică marca Pascale Roibu
Reamintim că pe 12 noiembrie 2023, Pascale a realizat în premieră mondială scufundarea completă a unei statui sub forma unui bust de scafandru greu. Inițiativa reprezintă un omagiu adus tuturor temerarilor pionieri ai scafandreriei românești. De asemenea, în apropierea țărmului Mării Negre, acolo unde în antichitate acostau ambarcațiunile ce aveau ca destinație cetatea Tomis, a fost scufundat și un bust al poetului roman Publius Ovidius Naso. Ambele statui realizate de Pascale Roibu cântăresc peste 350 kg. O a treia statuie, bustul lui Poseidon – Zeul Mării, va fi gata în perioada următoare, și va fi scunfundată la aceeași adâncime, de șase metri, în primăvară. Muzeul subacvatic situat în preajma Cazinoului poate fi admirat atât de pasionații de scufundări, cât și de cei care nu au curajul să se scufunde, dacă au noroc ca apa să fie limpede, întrucât statuile se pot vedea de la suprafață fiind vorba de o adâncime nu foarte mare.
Urmează ″Fata tomitană‶ și ″Șarpele Glykon‶
Revenind la ″Coloana Infinită a Scafandrului‶, aceasta va fi alcătuită din șase căști de scafandru greu suprapuse, realizate din ciment de către Pascale.
Printre sculpturile ce vor face parte din galeria subacvatică marca Pascale Roibu se va număra o fată tomitană – imaginată ca un simbol al orașului Constanța, dar și o replică a șarpelui Glykon – statuie unică în lume și cea mai importantă piesă din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Încă un vis: statuia lui Constantin Scarlat
De asemenea, Pascale Roibu intenționează să realizeze un bust al cercetătorului subacvatic Constantin Scarlat, căpitan-comandor al Marinei Militare Române. Scafandrul profesionist își dorește ca statuia legendarului scafandru român să fie expusă chiar în incinta Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă ″Comandor Constantin Scarlat‶, unitatea militară în care și-a servit patria și Pascale Roibu și care a fost botezată în cinstea marelui explorator al Mării Negre.
De altfel, zeci de pagini din cartea sa ″Repere istorice ale scafandreriei românești‶, i-au fost dedicate de către Pascale Roibu celui care a fost Constantin Scarlat. Cartea conține și multe documente scanate după cele originale ale lui Constantin Scarlat, dosare cu descoperirile realizate și alte activități subacvatice militare sau de cercetare.