Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Bolile de inimă nu îi afectează doar pe adulți. Și copiii pot avea probleme cardiologice, și chiar de la vârste fragede. Până și bebelușii pot fi diagnosticați cu astfel de afecțiuni ce le pot pune în pericol viața.

Bucuria venirii în familie a unui copil nu trebuie umbrită de niciun obstacol, de aceea medicii recomandă efectuarea din timp a unui consult cardiologic. Dr. Florin Ionescu – medic specialist cardiologie pediatrică, atrage atenția asupra necesității screeningului de inimă la nou-născut. Depistarea timpurie a unor probleme de natură cardiologică poate salva vieți. ″Doar așa putem planifica din timp orice intervenție chirurgicală. Ar trebui ca toți nou-născuții să aibă un screening de boală cardiacă. În afara examenului clinic efectuat de medicii neonatologi sau medicii de familie sau de pediatri, dacă se aud zgomote suplimentare sau mai puternice la consult, pacienții ar trebui direcționați către un cardiolog pediatru. Este foarte important screeningul de boli cardiace critice, care sunt în număr de 12 și despre care ai nevoie să afli din timp pentru că intervenția se poate face într-un termen limită, vorbim de câteva zile, săptămâni, maxim câteva luni‶, a subliniat cardiologul pediatru în cadrul emisiunii ″Sănătatea ta‶, difuzată de Antena 3 Constanța.

Metode de diagnostic

Afecțiunile cardiace la copii se pot depista prin pulsoximetrie. Pulsoximetria este o metodă simplă și eficientă prin care aflăm dacă este oxigenat sângele în organism. De asemenea, ne mai spune și cum se transferă oxigenul din aer în sânge și dacă există o circulație a sângelui normală peste tot în organism. Se efectuează prin plasarea unui senzor în jurul mânuței drepte a bebelușului și apoi în jurul unuia dintre piciorușe, fiind o metodă noninvazivă și nedureroasă.

″Pulsoximetria diagnostichează doar 12 boli critice, care au nevoie de intervenție rapidă. Există însă defecte de structură a inimii, probleme ale valvelor și ale modului în care acestea relaționează cu plămânii. Astfel de afecțiuni sunt descoperite cu ajutorul ecocardiografiei – o metodă simplă practicată frecvent, relativ rapidă, în timpul căreia micuțul stă relaxat pe pat și pot fi cu ușurință observate aceste defecte în ce privește modul de funcționare a inimii. Așa se poate planifica din timp intervenția chirugicală‶, a subliniat dr. Florin Ionescu.

Electrocardiograma este de asemenea o metodă cheie de diagnosticare a afecțiunilor cardiace la copii și adolescenți. Metoda poate preveni apariția unor complicații grave ce pot pune în pericol viața. Sunt cazuri în care, potrivit medicilor, diagnosticarea tardivă nu oferă o speranță de viață prea mare pacienților.

Semne îngrijorătoare

″Deși toți bebelușii sunt examinați cardiologic în primele două-trei zile post-natal, există boli de inimă care se manifestă în următoarele zile, săptămâni și chiar luni de viață și tocmai de aceea părinții trebuie să fie atenți la anumite indicii care pot ridica semne de întrebare cu privire la sănătatea copilului. Printre acestea se numără cianoza – o colorație albăstruie în jurul guriței copilului, la nivelul degețelelor de la mâni sau de la picioare sau colorația violacee/albăstruie a limbii‶, a precizat dr. Florin Ionescu.

Printre simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze se mai numără oboseala în timpul hrănirii, mai ales dacă cel mic are nevoie de episoade alimentare din ce în ce mai dese, respirația mult mai accentuată, mai rapidă, sau transpirația, în special în jurul capului.

În cazul copiilor mai mari, cianoza, oboseala, rezistența scăzută la efort, durerea toracică anterioară în timpul efortului sau imediat după efort, de pildă în timpul activităților sportive, pot fi cauzate de o afecțiune cardiacă. În toate aceste cazuri, medicul cardiolog recomandă un consult de urgență.

Depistarea timpurie ajută la evitarea posibilelor complicații

″Printre cazurile dificile întâlnite se numără cel al unui sugar de patru luni, cu întârzieri de creștere. În urma investigațiilor am descoperit că avea o comunicare care făcea ca sângele, care trebuia să ajungă la creier și la alte organe, să încărce plămânii. A fost închisă acea comunicare, iar copilul, care creștea cu 200-300 de grame lunar, să crească apoi cu un kilogram pe lună. Acum are o viață perfect normală și poată să ajungă inclusiv concurent la Jocurile Olimpice‶, a povestit dr. Ionescu.

Sfaturi pentru părinți

Consultul de cardiologie pediatrică trebuie să facă parte din viața oricărui copil. Medicul recomandă consult cardiologic și pentru copiii care fac sport, de exemplu, de la 6 ani. Există un risc mai mare de descoperire a unor astfel de afecțiuni pentru copiii care practică un sport, întrucât activitatea fizică poate precipita o tulburare de ritm sau o boală dobândită, preexistentă. ″Comitetul Olimpic Sportiv și Societatea Europeană de Cardiologie recomandă testarea copiilor care fac sport, de la vârsta de 6 ani, printr-o electrocardiogramă și o ecocardiografie a inimii. În Italia se recomandă același lucru. În orice caz, eu susțin sportul, mai ales că sunt foarte puține afecțiuni pentru care ar fi o contraindicație. Trebuie așadar, să fim conștienți că există boli foarte rare, cu evoluții absolut șocante, mai ales în condițiile în care știai că puteai să previi acest lucru.‶, a afirmat dr. Ionescu

Doctorul Florin Ionescu oferă consultații la Clinica MacMac:

0755.622.733

Strada Mircea cel Bătrân, nr.145, Constanța

contact@macmacmedical.ro

Deschis zilnic: 7.00 – 22:00

Share:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *