Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Săptămâna Națională a Voluntariatului este în plină desfășurare la Medgidia. Suita de activități dedicate celor care și-au făcut un scop în viață și chiar o meserie din a-și ajuta semenii a debutat cu o dezbatere privind integrarea în câmpul muncii a persoanelor defavorizate și prevenirea riscului de abandon școlar al copiilor din mediile vulnerabile.

În scopul identificării unor soluții de sprijin pentru persoanele aflate la nevoie, s-au așezat la aceeași masă reprezentanții Primăriei Medgidia, directori ai instituțiilor de învățământ, delegați ai ONG-urilor de pe plan local, preoți, dar și elevi voluntari.

Directorul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Medgidia, Elena Petcu, a subliniat faptul că persoanele aflate la nevoie se adresează autorității locale pe tot parcursul anului și că reprezentanții administrației locale încearcă să găsească soluții pentru fiecare. ″Oamenii vin spre noi și ne privesc, de multe ori, ca pe o ultimă speranță‶, a afirmat directorul DAS Medgidia. Elena Petcu a adăugat că printre obiectivele principale în ajutorarea persoanelor nevoiașe se numără creșterea cifrei de școlarizare și integrarea în muncă a adulților fără surse de venit.

Reprezentanții ONG-urilor au subliniat că educația este cea mai importantă verigă în procesul de integrare socială a persoanelor din mediile defavorizate, întrucât ″copiii needucați vor fi analfabeții de mâine, care vor deveni dependenți de ajutoare sociale‶.

Numărul dosarelor de ajutor social s-a redus

La rândul său, viceprimarul municipiului Medgidia, Nicolae Păun, a precizat că persoanele din mediile vulnerabile sunt ajutate pe tot parcursul anului, nu doar în Săptămâna Voluntariatului, iar primăria încearcă în permanență să găsească soluții pentru fiecare caz în parte, astfel încât Medgidia să devină un model de integrare. O dovadă în acest sens, au subliniat reprezentanții primăriei, este și faptul că numărul de dosare pentru ajutor social s-a redus de la 1.000, în 2020, la 280, în 2023.

Locuri de muncă se găsesc. Voință nu prea

În același timp, reprezentanții administrației locale și cei ai ONG-urilor au concluzionat că mulți dintre beneficiarii de ajutor social refuză să-și caute sau să accepte un loc de muncă. ″Am avut situații, și nu puține, când au refuzat să se angajeze. Noi le găsim locuri de muncă mereu, dar sunt persoane care pur și simplu refuză să se angajeze pentru a nu pierde ajutorul social. Sunt firme la Medgidia care aduc muncitori de la 60 de kilometri, de la Băneasa.‶, a afirmat viceprimarul Nicolae Păun.

Reprezentanții primăriei au adăugat că pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă există în permanență posibilitatea angajării în cadrul Serviciului de îngrijire bătrâni la domiciliu, din subordinea primăriei. ″Acest serviciu a fost înființat în 2006, iar în prezent avem 46 de bătrâni care beneficiază de sprijin din partea primăriei. Se fac și cursuri pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu, dar este adevărat că nu este o muncă tocmai ușoară, lesne de acceptat pentru oricine‶, au adăugat reprezentanții DAS Medgidia.

″Un copil cu dizabilități și-ar dori din tot sufletul să meargă la școală‶

Toți factorii prezenți în jurul mesei rotunde au decis să demareze un recensământ al copiilor neșcolarizați, astfel încât să fie identificate soluții pentru rezolvarea problemei accesului la educație pentru minorii din medii vulnerabile.

Primăria, școala, fundațiile de pe plan local, alături de biserică și un reprezentant al comunității vor merge în cartierele unde locuiesc persoanele defavorizate pentru a-i convinge pe adulți să-și înscrie copiii la școală, astfel încât aceștia să aibă șansa la un viitor mai bun decât al părinților. ″Sunt familii întregi neînscrise la școală. Dacă un copil fără probleme nu-și dorește să meargă la școală, un copil cu dizabilități și-ar dori din tot sufletul să poată face acest lucru‶, au subliniat reprezentanții ONG-urilor.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *