Comuna Greci, situată la poalele Munților Măcin, atrage tot mai mulți vizitatori din județele limitrofe, dar și din întreaga țară. Pentru că zona de picnic, de o frumusețe aparte, trebuie ecologizată după aceste vizite, autoritatea locală s-a gândit la înființarea unei taxe prin SMS.
Minivacanța de 1 Mai a adus un număr record de vizitatori la Greci. Potrivit primarului comunei, Nicolaie Mocanu, peste 500 de autoturisme au parcat în zonele de picnic și agrement Crucele și Dealul cu Drum. Însă nu toți turiștii care vin să se bucure de frumusețea Parcului Național Munții Măcin strâng gunoiul la plecare. Unii lasă în urma lor tot felul de deșeuri, iar administrația locală face eforturi ca să mențină curățenia în zonă. ″ Noi avem echipele noastre și, în fiecare săptămână, se duc cu utilaje și ecologizează. Avem peste tot pubele, am făcut grup sanitar acolo. Încercăm să vedem dacă va accepta APM (n.r. Agenția pentru Protecția Mediului) și Parcul Național să construim acolo niște grupuri sanitare decente. Asta presupune să forăm un puț, să punem panouri solare pentru alimentare‶, a declarat primarul comunei Greci. Autoritatea locală va face controale în zonă, împreună cu reprezentanții Ocolului Silvic, însă edilul se gândește să perceapă o taxă prin SMS pentru acoperirea cheltuielilor de ecologizare. ″Noi nu percepem nicio taxă acolo. Am discutat cu cei de la Orange să vedem dacă vom putea să încasăm o taxă prin SMS pentru picnic, bani care să ne fie de ajuns pentru partea de ecologizare: doi lei, trei lei de persoană‶, a precizat Nicolaie Mocanu.
Zona de pădure va fi reîmprospătată
Primarul din Greci intenționează ca în toamnă să mai împrospăteze partea de pădure prin plantarea unor specii de arbori autohtoni, potriviți peisajului.
″Am avut foarte mulți vizitatori: din Brăila, Galați, Constanța, dar și bucureșteni, chiar și din Cluj sau Brașov. Chiar ne-am mirat că au venit cei de la munte, la munte. Omul când se gândește la munte, se gândește la brazi, la pâraie cristaline. Aici avem un alt peisaj. Așa cum sunt acești munți gârbovi și tociți de vreme, au o sălbăticie și o frumusețe aparte. Biodiversitatea de aici este unică în Europa. Este imposibil, atunci când faci o plimbare prin zonă, să nu te întâlnești cu o broască țestoasă, cu o șopârlă. E ceva frumos, care îți bucură ochiul‶, a afirmat edilul.
A început sezonul bujorilor
Acum, în pădurile din zonă a început sezonul bujorilor. Înflorirea lor va aduce din nou un număr mare de vizitatori, fapt ce îi bucură pe localnici, în special pe agenții economici din zonă. Rangerii de la Parcul Național Munții Măcin, împreună cu reprezentanții Ocolului Silvic vor demara controale pentru a preveni ruperea acestor flori protejate de lege. ″Din păcate există și oameni care coboară din pădure cu brațul de bujori, cu toate că din poiană de unde i-a rupt, până la mașină, se ofilesc. În loc să-i lase acolo să se bucure și cei care vin după ei, unii îi rup. Rangerii de la Parc și cei de la Silvic nu fac față să controleze zona. Cred că amenzile nu sunt suficient de mari ca să descurajeze acest comportament‶, este de părere primarul comunei Greci.