Lăsatul Secului este o sărbătoare ce marchează ultima zi când se mai poate mânca ″de dulce‶. Este ziua dinaintea începerii Postului Paștelui. În această sărbătoare, creștinii, după ce vin de la Sfânta Biserică, petrec alături de familie cu bucate alese. În comuna Cerna, județul Tulcea, unde există o importantă comunitate de meglenoromâni, acest obicei este păstrat cu sfințenie. La fel și cel al ″Lățcăitului‶ – bucuria celor mici.
Credincioșii creștin-ortodocși celebrează an de an, în pragul postului, sărbătoarea de Lăsatul Secului, care, la meglenii-macedoneni, se numește Zăpustirea. Finii merg și ei la nași, care le sunt părinți spirituali, cu ″ploconul‶, care constă într-o găină friptă, colac mare și frumos și o sticlă de vin. Ei își cer iertare pentru toate greșelile ce le-au făcut față de nași în această perioadă.
Tot în această zi, de Lăsatul Secului, cei tineri merg la părinți și la rudele mai vârstnice și, sărutându-le mâna, își cer iertare dacă au greșit cu ceva. Părinții își așteaptă copiii acasă cu bucate alese, acesta fiind un moment emoționant de iertare și împăcare .
Copiii participă și ei la această sărbătoare. Adulții pregătesc pentru ei un moment special: ″Lățcăitul‶.
În comuna Cerna, județul Tulcea, duminică s-a lăsat sec ca la carte. Andreia Tanur, președintele Asociației ″Altona‶, a organizat o serbare în toată regula, cu bucate alese pe masă, la care participanții au cântat și au dansat împreună și au gustat din bucatele tradiționale pregătite cu grijă de gospodinele din Cerna. Copiii din cadrul Ansamblului de dansuri tradiționale meglene ″Altona‶ s-au bucurat laolaltă de obiceiul lățcăitului. ″Se leagă de o ‹sucală›, de o vergea, o ață, de care se leagă un ou fiert. Copiii trebuie să prindă oul cu gura fără ajutorul mâinilor. Cel ce reușește, primește oul norocos, iar ața de care a fost agățat se arde.
Dacă ața arde toată, înseamnă că acel copil va fi sănătos și va avea o viață lungă‶, ne-a explicat obiceiul ″lățcăitului‶ Andreia Tanur, președintele Asociației ″Altona‶.