Conform unui sondaj realizat de Licitatia.ro, firmele sunt tot mai interesate să participe la achizițiile publice organizate de instituțiile statului. Creșterea interesului față de licitațiile publice în ultima perioadă se datorează mai multor factori precum: PNRR, investițiile anunțate în infrastructură, previziuni mai sumbre pentru creșterea economică în UE, inclusiv pentru Romania pe anul 2023, de doar 2,5% conform Comisiei Europene, inflația, războiul din Ucraina etc.
Managerii caută alternative pentru a-și menține sau, de ce nu, chiar crește afacerile și în anul 2023, iar piața achizițiilor publice, o piață de zeci de miliarde de euro, devine din ce în ce mai atractivă.
Potrivit lui Sergiu Sava, manager al platformei de monitorizare inteligentă a licitațiilor publice Licitatia.ro, numărul companiilor interesate de participarea la anunțurile de achiziții publice a crescut semnificativ în ultima perioadă. ″Acest fapt ar putea fi o consecință a încetinirii cererii din sectorul privat. Doar instituțiile publice din București au publicat în 2022, până în 21 noiembrie, peste 53.000 de anunțuri de achiziții publice cu o valoare estimată la peste 151 miliarde lei.‶, a precizat Sergiu Sava.
Cum identificăm rapid licitațiile publice la care putem oferta?
Chiar dacă nu ai participat niciodată la o licitație publică, nu ai de ce să te îngrijorezi. Cel mai simplu ar fi să apelezi la serviciile și abonamentele de monitorizare a licitațiilor publice oferite de diverse platforme online, care o să-ți ușureze mult munca.
Cu ce tipuri de anunțuri de achiziții publice ne întâlnim cel mai des?
O să întâlnești mai multe tipuri de anunțuri de licitații: anunțuri de participare, cereri de ofertă, concurs de soluții, concesionări, anunțuri de publicitate, cumpărari directe, etc. Majoritatea licitațiilor sunt publicate pe SEAP, dar identificarea lor la timp poate fi o provocare. Evident că sunt cereri de ofertă și anunțuri de achiziții publicate și în alte surse.
Cum eficientizăm procesul de participare la licitațiile publice? Soluția ar fi externalizarea unor servicii.
Unele site-uri oferă de la servicii inteligente în monitorizarea licitațiilor publice, de exemplu Licitatia.ro, până la servicii complete ce ajută companiile să depună o ofertă validă pe SEAP. De exemplu, Pachet SEAP de la Licitatiisicap.ro ce conține servicii de: creare cont SEAP, suport pentru instalarea certificatului digital, reînnoirea sau recuperarea datelor de pe SEAP în cazul în care nu mai aveți datele de logare, suport pe parcursul derulării licitației, suport pentru depunerea ofertelor, monitorizarea licitațiilor etc.
După identificarea anunțului de licitație la care se dorește înscrierea în procedură se verifică dacă se îndeplinesc condițiile propuse de autoritatea contractantă. Condițiile de participare la anunțul de licitație de pe SEAP se regăsesc în text-ul anunțului și în documentația aferentă acesteia.
Cerințe privind elgibilitatea companiei pentru a participa la anunțurile de achiziții publice din SEAP
Odată îndeplinite condițiile propuse de autoritatea contractantă cu rol de organizator te vei putea înscrie la licitație, respectând procedura și pașii pe care ți-i va indica platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice, pornind de la înscriere și până la depunerea ofertei și a documentelor în formatul indicat, conform specificației fiecărei licitații.
Asocierea ca mijloc de participare, dacă nu îndeplinești singur condițiile de calificare
Este des întalnită această situație în care se dorește participarea la un anunț de licitație publică, dar compania nu îndeplinește condițiile cerute în documentații. În acest caz, asocierea cu o altă companie ar putea fi o soluție de succes. Nu degeaba se zice; ″Unde-s doi, puterea crește!‶.