Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Botezul este un ritual creștin de primire a unei persoane în rândurile credincioșilor unei biserici, dacă este să ne luăm după definiția pe scurt a cuvântului. Într-un sens mai profund, termenul implică săvârșirea unei ceremonii prin care este mărturisită credința în Dumnezeu.

Spre deosebire de ortodocși, unde botezul este primit de copii imediat după naștere, în cadrul comunității baptiste credincioșii sunt botezați la maturitate, atunci când iau decizia în cunoștință de cauză, în nume personal. Înainte de ritual, aceștia din urmă mărturisesc credința în Dumnezeu în fața comunității religioase din fac parte, în timp ce în cazul creștinilor ortodocși credința este mărturisită de către nași.

În comuna Luncavița din județul Tulcea există o însemnată comunitate de baptiști, oameni gospodari și săritori, care i-au ajutat pe refugiații din Ucraina să treacă mai ușor peste drama separării de familii și de căminul lor și i-au primit la masa lor și în biserica lor, care nu poartă deloc întâmplător numele ″Speranța‶.

Ligia-Lăcrămioara, botezată la 18 ani

La sfârșitul lui aprilie, fiica cea mare a Nicoletei și a lui Ion Carpov – reprezentantul comunității baptiste din Luncavița, a primit botezul în fața fraților întru credință. Ligia-Lăcrămioara a împlinit 18 ani în luna ianuarie și a decis că este momentul să primească taina botezului în religia baptistă. ″Deși m-am născut într-o familie credincioasă, am înțeles faptul că credința nu se moștenește, ci trebuie să am o relație personală cu Dumnezeu.‶, a afirmat Ligia la începutul mărturisii ei. La rândul său, tatăl tinerei ne-a declarat că își dorea ca fiica sa să aleagă credința baptistă, dar că a sfatuit-o să mai aștepte să crească până ce va lua decizia.

″Ligia își dorea să se boteze de pe la vârsta de 14-15 ani. Eu clar îmi doream să facă acest lucru, dar am sfătuit-o să mai aștepte, să cerceteze bine lucrurile pentru a fi în deplină cunoștință de cauză. Îmi doresc ca toți copiii mei să îl aleagă pe Dumnezeu.‶, a precizat Ion Carpov.

Băiatul ateu: ″Mamă, tată, rugați-vă pentru mine!‶

Reprezentantul Bisericii Baptiste ″Speranța‶ din Luncavița mai are încă doi copii, pe Rebeca, de 13 ani, și pe Sergiu Samuel, de 24 de ani. Despre băiat spune că nu a ales deocamdată calea credinței, însă nu este târziu niciodată să-ți îndrepți pașii către Dumnezeu. ″Eu, când m-am botezat, la vârsta de 19 ani, am avut un frate de botez care avea 84 de ani, deci nu este târziu niciodată să-ți mărturisești credința. Băiatul, de 24 de ani, nu este botezat. Este plecat în Anglia, acolo muncește, și întâmpină multe dificultăți. Pe la 15 ani a spus că nu crede în Dumnezeu. Zice că este ateu, dar ne spune: “Mamă și tată, rugați-vă pentru mine!”. Asta este, în viață uneori suntem rebeli, dar nu se știe până la urmă ce va alege‶, a adăugat Ion Carpov.

Nou-născuții, binecuvântați la biserică

Chiar dacă nu sunt botezați de mici, copiii născuți în religia baptistă primesc imediat după naștere binecuvântarea comunității: sunt aduși la biserică, iar preotul și toți credincioșii se roagă pentru ei.

La botezul de pe 30 aprilie și-a mărturisit credința și Mihai Ene, unchiul Ligiei (fratele mamei), în vârstă de 34 de ani. Pentru botez, tatăl Ligiei a adus un bazin de peste un metru adâncime și doi metri diametru, iar apa a fost încălzită cu niște electrozi speciali. Ligia a îmbrăcat o cămașă albă, cu care s-a scufundat în apă pentru a primi botezul. La fel s-a procedat și în cazul unchiului, înveșmântat de asemenea în alb. După ceremonie, botezații au primit flori și felicitări din partea celor peste o sută de invitați, din care un sfert au fost ortodocși veniți să le fie alături prietenilor lor în ziua cea mare. Evenimentul a fost sărbătorit apoi cu prăjituri și suc, fără cadouri pompoase sau o petrecere în toată regula, așa cum se întâmplă la ortodocși.

″Speranța‶ refugiaților

La o oră după încheierea ceremoniei botezului, reprezentanții Bisericii ″Speranța‶ din Luncavița au fost anunțați din nou că vor primi refugiați. ″Am strâns în grabă scaunele din biserică și am instalat din nou paturile și toate cele necesare. Avem 35 de locuri disponibile și suntem gata să ajutăm cu ce putem. O singură dată ni s-a întâmplat să fim depășiți ca și capacitate, dar ne-am descurcat. Până acum au trecut pe la noi peste 800 de persoane refugiate‶, ne-a declarat Ion Carpov.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *