Ziar editat de SC VLP Media Crew SRL
© 2021 Salut, Dobrogea! - Ziar de informare și atitudine

Contact:

Director: Manuela LUNGU-MOLDOVEANU

Ziua Națională a României a fost marcată la Constanța printr-o amplă paradă militară, la care au participat reprezentanți ai Forțelor Navale și Terestre, ai Poliției și Jandarmeriei, dar și ai administrației locale.

Centrul manifestărilor a fost Monumentul eroilor din Războiul de Independență, situat pe esplanada Casei de Cultură Constanța. La manifestare a luat cuvântul și directorul Muzeului Militar Național ″Regele Ferdinand I‶ Constanța, Costin Scurtu, care a zugrăvit, prin mesajul transmis celor prezenți, contextul materializării Marii Uniri de la Alba Iulia. Redăm integral mesajul său.

″Această dată reprezintă împlinirea procesului istoric românesc de unire în perioada formării statelor unitare moderne. Să amintim etapelele: Unirea Principatelor Române, Moldova cu Țara Românească, la 24 ianuarie 1859, proclamarea Indepedenței României la 9 mai 1877, alipirea Dobrogei la 14 noiembrie 1878. Unirea cea Mare a românilor avea să se împlinească în anul 1918. La Chișinău, Sfatul Ţării a votat în unanimitate, în şedinţa solemnă, la 27 martie/ 9 aprilie 1918, ca Republica Democratică Moldovenească, parte a Moldovei istorice, să revină la România, după 106 ani de stăpânire țaristă, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România. În ziua de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei avea să adopte în Sala de Marmură a Palatului Metropolitan din Cernăuți „Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”. Peste doar câteva zile de la unirea Bucovinei cu România, la Alba Iulia, în viitoarea Sală a Unirii, la 1 Decembrie 1918, Transilvania avea să încununeze reunirea tuturor românilor într-un singur stat, România Mare.

Cei 1228 de delegaţi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească” au votat o rezoluţie care „decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre”. Populația prezentă pe Platoul Romanilor din Alba Iulia a depășit 100.000 de persoane, venite din toate colțurile Imperiului austro-ungar locuite de români.

Simbolurile naționale erau reperele vii ale fiecăruia dintre înaintașii noștri. Imnul, drapelul, stema, zilele de sărbătoare națională, religioasă sau militară încununau opera de construcție a Statului român modern. Azi, pe măsură ce înaintăm în acestă lume a secolului XXI, interesul față de simbolurile naționale pare să scadă mereu, aproape pretutindei în lume.

Fiecare dintre noi, cetățean român, indiferent de etnie, confesiune religioasă, apartenență la un grup, poartă o bucățică din inima României. Azi este Ziua bucuriei, recunoștinței și a demnității românilor. La mulți ani România! La mulți ani tuturor românilor oriunde v-ați afla!

Sursa foto: Facebook Primăria Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *